Το «πάρτι» των Rolling Stones στην Κούβα (pics)

Ιστορική συναυλία των θρύλων της ροκ

«Γεια σου Αβάνα! Καλησπέρα στον λαό της Κούβας», φώναξε στα ισπανικά ο Μικ Τζάγκερ, ανοίγοντας τη συναυλία των Rolling Stones στην Αβάνα.

Λίγα 24ωρα μετά από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, οι θρύλοι του ροκ έδωσαν μία ιστορική συναυλία σε μία χώρα όπου κάποτε οι φαν του συγκροτήματος αναγκάζονταν να ακούν κρυφά τη μουσική τους, καθώς κινδύνευαν να τους στείλουν σε αγροτική εργασία για τη θεραπεία της «ιδεολογικής παρέκκλισης».

Η συναυλία με ελεύθερη είσοδο, η πρώτη που έχουν δώσει ποτέ οι Rolling Stones στην Κούβα, ξεκίνησε με το «Jumpin’ Jack Flash», ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1968. «Ξέρουυμε ότι εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολο να ακούτε τη μουσική μας στην Κούβα, αλλά τώρα είμαστε εδώ και παίζουμε. Οι καιροί αλλάζουν», είπε ο Μικ Τζάγκερ από το μικρόφωνο, ξεσηκώνοντας το κοινό.

Ο γερόλυκος της ροκ μιλούσε ισπανικά σε όλη τη συναυλία, που κράτησε περίπου δύο ώρες. Ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται 18 ώρες πριν από την έναρξη, όχι μόνο Κουβανοί, αλλά και ξένοι που βρέθηκαν εκεί για να ζήσουν αυτή την ιδιαίτερη στιγμή.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για την προσέλευση, κουβανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να χωρέσουν στο γήπεδο στο οποίο φιλοξενήθηκε η συναυλία, που ήταν σχεδόν γεμάτο.

Από έφηβοι μέχρι συνταξιούχοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία. «Πάντα το ονειρευόμουν. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ γνωρίζοντας ότι ο Μικ Τζάγκερ θα ήταν εδώ», είπε στο Reuters η Ανγκελα Μενέντεζ, καθαρίστρια σε νοσοκομείο. «Μετά από αυτό, μπορώ να πεθάνω», είπε ο Χοακίν Ορτίζ, ένας νυχτοφύλακας. Ο 62χρονος είναι φαν του συγκροτήματος από την εφηβεία του. «Είναι σαν την τελευταία μου επιθυμία, να δω τους Rolling Stones», τόνισε.

Η κυβέρνηση της επανάστασης του Κάστρο θεωρούσε τα συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones και οι Beatles ως επικίνδυνα ανατρεπτικά και είχε απαγορεύσει να παίζεται η μουσική τους στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

 

Σχετικά άρθρα