Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο

Μόλις 8 πιλότοι στον κόσμο είναι εξουσιοδοτημένοι να προσγειώνονται εκεί

Το αεροδρόμιο Πάρο στο Μπουτάν, στα Ιμαλάια, μικρό και περικυκλωμένο από απότομα βουνά, είναι τόσο επικίνδυνο, που μόλις οκτώ πιλότοι στον κόσμο είναι εξουσιοδοτημένοι να προσγειώνονται εκεί

Το μικροσκοπικό αεροδρόμιο βρίσκεται ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά των Ιμαλαΐων και θεωρείται ότι είναι το πιο επικίνδυνο στον κόσμο.

Το αεροδρόμιο Πάρο, βρίσκεται 2,7 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από απότομες πλαγιές που αγγίζουν τα 5.500 μέτρα υψόμετρο.

Η προσγείωση εκεί είναι τόσο δύσκολη, που μόνο οκτώ πιλότοι στον κόσμο έχουν τα προσόντα για να προσγειωθούν εκεί. Μάλιστα, μέχρι τον Ιούλιο του 2011, μόνο μία αεροπορική εταιρεία, η «Druk Air» ,επιτρεπόταν να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο.

Ο διάδρομος έχει μήκος μόλις 1,982 μέτρα – ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο με μικρότερο διάδρομο από ό,τι το υψόμετρο του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Τα αεροπλάνα πρέπει να απογειώνονται και να προσγειώνονται πάνω από τα δεκάδες σπίτια που είναι διάσπαρτα στις πλαγιές των βουνών, ενώ πετούν ελάχιστα πιο ψηλά από τις στέγες τους!

Οι ισχυροί άνεμοι που στροβιλίζονται μέσα από τις κοιλάδες συχνά προκαλούν σοβαρές αναταράξεις. Οι επιβάτες που έχουν ταξιδέψει προς το αεροδρόμιο, έχουν περιγράψει την προσγείωση ως «τρομακτική».

Η Boeing έχει πει ότι το αεροδρόμιο Πάρο, είναι «ένα από τα πιο δύσκολα για απογειώσεις και προσγειώσεις παγκοσμίως». Οι πτήσεις επιτρέπονται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάτω από ειδικές μετεωρολογικές συνθήκες – οι πιλότοι επιβάλλεται να πετούν με φως καθώς δεν βασίζονται στα όργανα πλοήγησης αλλά στην κρίση τους!

Παρά τις επικίνδυνες συνθήκες, η θέα των καταγάλανων νερών πάνω από τον ποταμό Πάρο και το πλούσιο πράσινο φύλλωμα των Ιμαλαΐων είναι εκπληκτική.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο…

Σχετικά άρθρα