Λέμε πως στην Ελλάδα τα αυτοκίνητά μας είναι παλιά και συχνά έχουν πλημμελή συντήρηση. Μιλάμε και γράφουμε για τις κακές επιλογές που κάνουμε σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα για τα οχήματα, που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας κυρίως λόγω κόστους.
Δυστυχώς αυτές οι επιλογές οδηγούν συχνά σε ατυχήματα όπου (στην καλύτερη περίπτωση) οι οδηγοί πληρώνουν περισσότερα χρήματα, από όσα θα έδιναν για την σωστή επισκευή, συντήρηση ή το καλό ανταλλακτικό.
Ένα tweet από την αστυνομία στην Αγγλία μας θύμισε πως κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα κυκλοφορούν παντού και μάλιστα τα οδηγούν γονείς, οι οποίοι μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο με αυτά. Στο Derbyshire στην κεντρική Αγγλίας αστυνομικός της τροχαίας έμεινε άναυδος όταν σταμάτησε για έλεγχο αυτοκίνητο, έξω από σχολικό συγκρότημα, την ώρα που αποβίβαζε παιδιά και είδε το πλαϊνό μέρος του εμπρός ελαστικού γεμάτο εξογκώματα. Τα «καρούμπαλα» στα πλάγια του τροχού φανερώνουν πως ο σκελετός του έχει διαβρωθεί εντελώς και η δομή του είναι έτοιμη να καταρρεύσει.
Ο αστυνομικός συνόδευσε τον οδηγό (ο οποίος σύμφωνα με το tweet απορούσε για την επιμονή του τροχονόμου) σε βουλκανιζατέρ όπου το ελαστικό αλλάχθηκε με καινούργιο. Μετά επικοινώνησε στο διαδίκτυο φωτογραφία με το ελαστικό γράφοντας πως οι οδηγοί πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση του οχήματός τους.
Η τροχαία του Derbyshire εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έλεγε πως: «Κατά την περιπολία του ο PPO 9712 (Personal Protection Officer) είδε το αυτοκίνητο αυτό έξω από ένα σχολείο να αφήνει εκεί παιδιά. Όταν το έκρινε ασφαλές ο 9712 συνόδευσε το όχημα με τον οδηγό του σε παρακείμενο συνεργείο. Ένα νέο ελαστικό τοποθετήθηκε. Ίσως ο αστυνομικός να έσωσε τον οδηγό από τα χειρότερα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τα εξογκώματα («καρούμπαλα») στους τροχούς εμφανίζονται μετά από χτύπημα του ελαστικού σε λακκούβες, κράσπεδα ή άλλα εμπόδια τα οποία είναι ικανά να καταστρέψουν τον εσωτερικό σκελετό του που υποδηλώνει μεγάλη παραμόρφωση.
Αν πέσουμε με μεγάλη ταχύτητα σε μια λακκούβα με κρύα ελαστικά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά και είναι πού πιθανό να οδηγήσει σε σκίσιμο του ελαστικού, ίσως και σε κάποιο σοβαρό ατύχημα. Μάλιστα το… καρούμπαλο δεν εμφανίζεται αμέσως μετά το χτύπημα, αλλά ώρες ή και ημέρες μετά, στο προφίλ (το πλαϊνό μέρος) του ελαστικού.