Το «Plan B» της Μέρκελ

Κυβέρνηση μειοψηφίας και εκλογές τον Οκτώβριο

Δεύτερες σκέψεις για τον «Μεγάλο Συνασπισμό» φαίνεται πως κάνει η Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσίασαν στο συνέδριό τους οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ναι μεν έδωσαν εντολή στον Μάρτιν Σουλτς να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι αντιδράσεις στο εσωτερικό παραμένουν και είναι έντονες.

Σε αυτό το πλαίσιο, και όπως προκύπτει από πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα Bild, στον Συντηρητικό Συνασπισμό εξετάζεται το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας με τη συμμετοχή μόνο των CDU και CSU, με προετοιμασία νέων εκλογών για τον προσεχή Οκτώβριο, παράλληλα με τις τοπικές βαυαρικές εκλογές.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η «η Αν. Μέρκελ έχει ήδη ένα Plan B», καθώς δεν θέλει να μείνει χωρίς εναλλακτική σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για «Μεγάλο Συνασπισμό».

Μετά τη θλιβερή εικόνα που παρουσίασε το SPD στο συνέδριό του στη Βόννη η Μέρκελ ξεκαθάρισε στο προεδρείο του CDU ότι η Ένωση δεν θα χαρίσει σε καμία περίπτωση κατά τις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό σημαντικές πολιτικές κατακτήσεις της όπως εκείνες που αφορούν στη ασφάλιση πολιτών και την επανένωση οικογενειών προσφύγων.

Μέλη του προεδρείου του CDU, σύμφωνα με την Bild, δηλώνουν ότι σε περίπτωση υπερβολικών απαιτήσεων του SPD ή έλλειψης εμπιστοσύνης, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας της Ένωσης.

Αυτή η κυβέρνηση όμως θα παραμείνει όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στην εξουσία και θα προετοιμάσει πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στις 14 Οκτωβρίου, μαζί με τις εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας, σύμφωνα με την Bild.

Σχετικά άρθρα