Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης

Έτσι λειτουργούν τα πράγματα, ανά κύματα, στην αναδυόμενη σκηνή της επιχειρηματικότητα

Το ένα κύμα φέρνει το άλλο. Κάπως έτσι λειτουργούν τα πράγματα, ανά κύματα, στην αναδυόμενη σκηνή της νέας επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, στο τριήμερο σεμινάριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη -από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Μαρτίου- από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΟΚ!Τhess, θα συμμετάσχουν με την ιδιότητα του μέντορα σχεδόν όλοι όσοι απαρτίζουν το ώριμο οικοσύστημα της πόλης.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Apifon, Veltio, Logismos, Agnotis, mojestik, datascouting, Verusplus, horizon.camera, Goodvidio, Fieldscale, Total Eclipse, Dataways, Brite Solar Technologies, Centaur, Bubblz, Athlenta, Booknbloom, geekbot, infodim. Τα ονόματα μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν και βραβευμένες εταιρείες, όπως η Goodvidio, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, που έχει χρηματοδοτηθεί από την Εθνική, αλλά και το Openfund. Αλλά και η Athlenda, με τον παλιό διεθνή μπασκετμπολίστα Λάζαρο Παπαδόπουλο, μια εταιρεία που φιλοδοξεί να γίνει το Linkedln στην αγορά του μπάσκετ.

Το σεμινάριο της Θεσσαλονίκης έχει την επωνυμία Match and Develop a Startup και θα γίνει στις εγκαταστάσεις του ΟΚ!Τhess, (Κομοτηνής 2 και Μαρία Κάλλας). To OK!Thess είναι μια συλλογική προσπάθεια της πόλης που υποστηρίζεται από τα τρία πανεπιστήμιά της (Αριστοτέλειο, Μακεδονίας και Διεθνές) συν το ΤΕΙ, αλλά και τον δήμο και τους φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ομάδες που συμμετείχαν στον 7ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, σε ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ και σε ομάδες του OK!Thess. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, οι συμμετέχοντες «βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωριμότητας, από το επίπεδο της ιδέας και της διερεύνησης εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων έως το επίπεδο της προσέλκυσης πελατών και της αναζήτησης χρηματοδότησης».

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες δικτύωση, επιχειρηματικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να επιτύχουν σε πεδία όπως: α) ανάπτυξη και βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου με τη βοήθεια ειδικών μεντόρων, β) καθοδήγηση από ώριμες startups που έχουν ήδη βρει χρηματοδότηση, γ) εξειδικευμένα workshops με ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες σε θέματα ενδιαφέροντος όπως business planning, customer development, business analytics, θέματα ασφάλειας και νομικά ζητήματα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την κατοχύρωση της ιδέας, δ) ανάπτυξη των ικανοτήτων παρουσίασης (pitching) και ε) δικτύωση και γνωριμία με πιο ώριμες startups που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και με φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Την Κυριακή 9 Απριλίου οι επιχειρηματικές ιδέες θα παρουσιαστούν σε κριτική επιτροπή. Οι ομάδες που θα διακριθούν θα λάβουν περαιτέρω υπηρεσίες φιλοξενίας και καθοδήγησης από το ΟΚ!Thess και το ΑΠΘ, ενώ μια ομάδα από αυτές που συμμετείχαν στον 7ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας θα προκριθεί στη Β’ Φάση του επόμενου διαγωνισμού.

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη και προώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησης ερευνητικών έργων του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος ΝΒG Business Seeds.

Σχετικά άρθρα