Το Spiegel ζητά από τη Μέρκελ να στείλει τον Σόιμπλε… σπίτι του!

Αλλάζουν τα δεδομένα

Σκληρή κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπολύει εκ νέου το γερμανικό περιοδικό Spiegel, καλώντας την Καγκελάριο Μέρκελ να τον αποσύρει από τη διαπραγματευτική διαδικασία για να αποδείξει ότι η ίδια αποτελεί τη μεγάλη οραματίστρια της Ευρώπης.

Ο αρθρογράφος του Spiegel, Γιάνκο Τιτς ανατρέχει στη συνθήκη για την επανένωση του Βερολίνου στις αρχές του 1990, την οποία υποστήριξε με θέρμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στις 31 Αυγούστου του 1990 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέγραψε ένα χαρτί το οποίο γνώριζε ότι θα σήμαινε για τη Γερμανία μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση» αναφέρει ο Τιτς, παραπέμποντας στο πακέτο ανοικοδόμησης δισεκατομμυρίων μάρκων που προϋπόθετε η συμφωνία για τις περιοχές της ανατολικής Γερμανίας.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει αναφερόμενος στην Ανατολική Γερμανία ότι ήταν μία διεφθαρμένη χώρα με σαθρά δομημένα δημόσιο επί δεκαετίες, υπέρογκο δημόσιο μηχανισμό και κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική.

«Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία. Η επόμενη ημέρα ήταν μία γιορτή. Σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε ύψιστη πολιτική βούληση» προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Εάν ο Σόιμπλε χρησιμοποιούσε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας τα ίδια κριτήρια (με αυτά που χρησιμοποιεί σήμερα για την Ελλάδα) η Γερμανία ακόμα και σήμερα θα παρέμενε διασπασμένη» προσθέτει δηκτικά ο αρθρογράφος του Spiegel.

«Θα ήταν καλό εάν ο Σόιμπλε μπορούσε να θυμηθεί τις πράξεις του προ μίας 25ετίας. Αλλιώς θα ήταν καλύτερα η Άνγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις – όπως φημολογείται – για να γίνει η ίδια η μεγάλη οραματίστρια της Ευρώπης» καταλήγει το άρθρο του περιοδικού Spiegel

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. AYTON ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ…

Comments are closed.