Το σύστημα που λύνει τα χέρια για βλάβες στους δρόμους της Καλαμαριάς

Λειτουργεί με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Έναν πολύτιμο βοηθό απέκτησε τελευταία ο δήμος Καλαμαριάς! Χάρη στην πιλοτική εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης οδοστρώματος και καταγραφής στοιχείων οδικής ασφάλειας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης καταφέρνει να έχει γρήγορα και άμεσα στοιχεία για την αποτελεσματική συντήρηση και διαχείριση οδικών δικτύων.

Πώς λειτουργεί; Η καταγραφή των δεδομένων γίνεται με smartphone. Τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται μέσω λήψης βίντεο και φωτογραφιών είναι η λεπτομερής καταγραφή των κάθε είδους φθορών του οδοστρώματος καθώς και των λοιπών στοιχείων οδικής ασφάλειας.

Τα δεδομένα αναλύονται σε περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διαδικτυακή πλατφόρμα προσαρμοσμένη σε χάρτη GIS.

Το σύστημα παρουσιάζει την κατάσταση του οδοστρώματος χρωματικά για όλο το εν μελέτη δίκτυο με διαφορετικά χρωματικά στοιχεία ανάλογα με τη σοβαρότητα και έκταση μεγέθους των φθορών/βλαβών.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση. Το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον και αποτελεσματικό. Άλλη μία επιλογή που κατατάσσει την Καλαμαριά στις έξυπνες πόλεις της Ευρώπης», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης. Η Καλαμαριά είναι ο πρώτος δήμος που προχώρησε στην εφαρμογή του συστήματος.

kalamaria_dromoi.jpeg

Ο Δήμος Καλαμαριάς, σε συνεργασία με την Aktis Limited, ολοκλήρωσαν την πιλοτική εφαρμογή καλύπτοντας συνολικά 160 χλμ. και παρέχοντας την δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης του οδικού δικτύου του Δήμου». Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Καθημερινότητας του πολίτη και Ευταξίας Πόλης κ. Πασχάλης Λεμονής: «Η καταγραφή έγινε από μία κάμερα που τοποθετήθηκε σε ένα όχημα το οποίο γύρισε  όλους τους δρόμους της Καλαμαριάς. Μιλάμε για 160χλμ. Αυτή είναι η απόσταση των δρόμων σε όλο το μήκος του δήμου μας. Και οι βλάβες χωρίστηκαν με βάση το χρώμα από το πιο επικίνδυνο στο πιο ασφαλές σημείο. Πχ το κόκκινο είναι για τα σημεία που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται άμεσα επέμβαση, στο πορτοκαλί έντονο κλπ. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που προέκυψαν έχουν αναλυθεί σε περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης. Σκεφτείτε κάτι σαν το google maps. Η εικόνα δεν έχει πχ μόνο το δρόμο, αλλά και τις πινακίδες και τις διαβάσεις. Έτσι ξέρουμε τι υπάρχει στον περίγυρο. Και όταν έρθει πχ μια καταγγελία για μια βλάβη ή χρειαστεί μια μελέτη πχ για τις διαβάσεις του δήμου μας ή για την αλλαγή κάποιων πινακίδων μπορούμε να είμαστε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί με την βοήθεια του συστήματος αυτού. Μπορούμε να μπούμε στα δεδομένα που έχουμε και να εξετάσουμε τι ισχύει».

kalamaria_dromoi2.jpeg

Όπως εξήγησε ο κ. Λεμονής: «Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και ένα περίπου μήνα και είναι 100% αποτελεσματικό. Μάλιστα υπάρχει συζήτηση να γίνει επέκταση και για τα πεζοδρόμια πχ να μπορούμε να δούμε πού υπάρχουν σπασμένα πλακάκια. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο που μας λύνει τα χέρια σχετικά με τις βλάβες που υπάρχουν στο οδόστρωμα του δήμου μας. Επίσης μέσω αυτού μπορείς να κάνεις έναν εμπεριστατωμένο απολογισμό πχ για το πόσα ήταν τα σημεία παρέμβασης την μία χρονιά και πόσα θα είναι την επόμενη. Αλλά και ένα εργαλείο που βοηθάει να φανεί πού υπάρχει πράγματι πρόβλημα και χρειάζεται παρέμβαση. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη και άλλοι δήμοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εφαρμογή του συστήματος».

Πολλά τα αιτήματα για θέματα ασφαλτοστρώσεων

kalamaria_dromoi.jpg

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους δημότες ο κ. Λεμονής σημείωσε πως «τα περισσότερα αιτήματα είναι σχετικά με τις ασφαλτοστρώσεις. Στην θητεία μας προχωρήσαμε σε ασφαλτοστρώσεις σε περισσότερους από 100 δρόμους. Όμως οι υπόλοιποι έχουν πολλά χρόνια να συντηρηθούν και προκύπτουν προβλήματα. Συνεχώς έχουμε αιτήματα πάνω σε αυτό το κομμάτι. Για βλάβες, τρύπες πχ που μπορεί να είναι θέμα της ΕΥΑΘ όμως προβαίνουμε σε παρεμβάσεις. Το κομμάτι της της ασφάλτου μάς πονά. Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις».

πηγή: typosthes.gr

Σχετικά άρθρα