Το θρίλερ για τις μάσκες

Η μυστική πτήση στην Ινδία και το SMS των πιλότων

Στις 16 Μαρτίου, στο υπουργείο Εξωτερικών χτύπησε συναγερµός: οι Αρχές της Σερβίας είχαν σταµατήσει στα σύνορά τους ένα ελληνικό φορτηγό που επρόκειτο να παραλάβει πρώτη ύλη για την παρασκευή φαρµάκων τα οποία προορίζονταν για τα ελληνικά νοσοκοµεία, µε στόχο την αντιµετώπιση του κορονοϊού. Οι σερβικές Αρχές ήθελαν να βάλουν σε καραντίνα 14 ηµερών τον οδηγό του φορτηγού – κάτι που θα τίναζε στον αέρα τον προγραµµατισµό του ελληνικού υπουργείου Υγείας.

Ο κ. ∆ιακοφωτάκης, πρεσβευτής στη Σερβία, πήρε την υπόθεση στα χέρια του, επικοινωνώντας µε όλους τους εµπλεκόµενους και ξεµπλόκαρε την υπόθεση µέσα σε ώρες. Το φορτηγό αναχώρησε εγκαίρως µε προορισµό την Ελλάδα. Μια άγνωστη µάχη για τον φαρµακευτικό εφοδιασµό της χώρας είχε ολοκληρωθεί µε επιτυχία… Στο ξεκίνηµα της κρίσης του κορονοϊού η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση: ο κύριος προµηθευτής του πλανήτη, η Κίνα, είχε κατεβάσει ρολά. Η παραγωγή είχε πρακτικά σταµατήσει, ακόµα και για νοσοκοµειακά υλικά όπως οι µάσκες, τα γάντια, οι στολές των γιατρών και των νοσηλευτών, οι αναπνευστήρες.

Ολα τα κράτη επιχειρούσαν να προµηθευτούν όσο το δυνατόν µεγαλύτερες ποσότητες από τα απαραίτητα «όπλα» για την αντιµετώπιση της κρίσης. Ετσι, η χώρα µας βρέθηκε στη δύσκολη θέση του µικρού παίκτη σε µια καταρρέουσα αγορά, στην οποία ίσχυε πλέον το δίκαιο του ισχυροτέρου: αρκετές περιπτώσεις, ακόµα και υφαρπαγής τέτοιων υλικών, δηµοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες µέρες… Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη σχηµατίστηκε αµέσως µια οµάδα δράσης, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προµηθειών Υγείας, την οποία απαρτίζουν οι εξής: ο γιατρός Μάριος Θεµιστοκλέους ως πρόεδρος, ο Γιώργος Μυλωνάκης, γενικός γραµµατέας της Βουλής, ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραµµατέας Υπηρεσιών Υγείας, και ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, γενικός γραµµατέας Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών. Τέσσερις σωµατοφύλακες µε το πιστόλι στον κρόταφο…

Σχετικά άρθρα