12.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ξεχωριστό επενδυτικό πλάνο του Ιβάν Σαββίδη

Την αναβίωση ενός ιστορικού οινικού και αγροτουριστικού χώρου, του Κτήματος Πόρτο Καρράς, το οποίο διήλθε από αρκετές περιπέτειες που οδήγησαν στην απαξίωσή του κατά τα προηγούμενα χρόνια, προχωράει ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μέσω της Belterra Investments Ltd, η οποία έχει αποκτήσει το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς συμπεριλαμβανομένου του Κτήματος. Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν στο Capital.gr ότι η συνολική έκταση του αμπελώνα που βρίσκεται εντός της ευρύτερης έκτασης των 17.500 στρεμμάτων του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, ανέρχεται στα 4.500 στρέμματα (450 εκτάρια) και στην έκταση αυτή φιλοξενείται ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο επενδυτικός σχεδιασμός έχει βάθος δεκαετίας και ο συνολικός προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει σε αυτό το διάστημα στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο πρόσωπο σημειώνει ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναγέννησης του αμπελώνα, ένα μέρος του οποίου είχε αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα και είχε υποβαθμιστεί τα προηγούμενα χρόνια (υπολογίζεται ότι αφορά σε περίπου το 30% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας).

Στο πλάνο η δημιουργία νέου οινοποιείου με επισκέψιμες οινοτουριστικές εγκαταστάσεις

Η αναγέννηση των αμπελιών στο κτήμα πραγματοποιείται σταδιακά από ομάδα ειδικών που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, ενώ στο πλάνο είναι να δημιουργηθεί και ένα νέο οινοποιείο, ικανό να ανταποκριθεί στο πλάνο ανάπτυξης του Κτήματος για τα επόμενα χρόνια. Στον ίδιο χώρο εκτός από αμπέλια υφίσταται και ένας αρκετά μεγάλος σε έκταση ελαιώνας, ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί τόσο παραγωγικά όσο και για να συμβάλει στη διαμόρφωση του συνολικού τουριστικού προϊόντος που επιδιώκει να δημιουργήσει ο όμιλος Belterra του Ιβάν Σαββίδη.

Το εγχείρημα αναγέννησης του Κτήματος Πόρτο Καρράς φέρει την ονοµασία “New Era” (νέα εποχή). Οι διαδικασίες που καθοδηγούνται από το επενδυτικό πλάνο των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη ορίζονται από το τρίπτυχο ενεργειών “revival” (αναγέννηση), “repositioning” (επανατοποθέτηση) και “rebranding” (µετονοµασία) του Κτήματος Πόρτο Καρράς σε “Domaine Porto Carras”. Η αναγέννηση του Κτήματος Πόρτο Καρράς καθοδηγείται από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Σεργκέι Σμιρνόφ, ενώ τον τομέα ανασύστασης του αμπελώνα έχει αναλάβει η οινολόγος Φρόσω Δρόσου.

Για να αντιληφθούμε την ιστορικότητα του αμπελώνα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι διαθέτει πρέμνα ηλικίας έως και 55 ετών, γεγονός που μπορεί να συντείνει καθοριστικά μέσα στα επόμενα χρόνια στην δημιουργία ενός ισχυρού οινικού αλλά και σύνθετου ταυτόχρονα αγροτουριστικού εγχειρήματος που θα συνδυάζει τον τομέα της φιλοξενίας στην πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα του Πόρτο Καρράς με την εμπειρία του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής.

Ήδη όπως πληροφορούμαστε η υλοποίηση του εγχειρήματος βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που μετουσιώνεται σε πράξη και με την κυκλοφορία νέων ετικετών κρασιών που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες. Επί της ουσίας το Κτήμα Πόρτο Καρράς υπό την επίβλεψη της ομάδας του Ιβάν Σαββίδη καλείται να αναγεννηθεί πλήρως και να καταστεί παραγωγικό, οικονομικά υγιές και κερδοφόρο. Σε καμία περίπτωση το ποσό του 1 εκατομμυρίου σε κύκλο εργασιών και οι καθαρές ζημίες των 1,24 εκατ. ευρώ που αφορούν στην οικονομική χρήση του 2021 δεν αντικατοπτρίζουν τη στόχευση του επιχειρηματία, ο οποίος έχει θέσει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο με στόχο να δώσει νέα πνοή στο συνολικό τουριστικό και οινολογικό project στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Aπό τον Γιάννη Καρρά στον Ιβάν Σαββίδη

Ιστορικά το οινοποιείο χτίστηκε το 1970, αποτελώντας σε συνδυασμό με τον αχανή σε έκταση αμπελώνα, έναν σημαντικό σταθμό για την εγχώρια οινική βιομηχανία. Ο αμπελώνας προϋπήρχε καθώς είχε σχεδιαστεί στα μέσα στης δεκαετίας του 1960 από το Τμήμα Αμπελουργίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή του υπουργείου Γεωργίας. Η ιστορία του Πόρτο Καρράς και η απόκτησή του αγγίζει τα όρια του αστικού μύθου και τοποθετείται χρονικά στο 1963 όταν ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς, έχοντας ως προορισμό το Άγιον Όρος και ταξιδεύοντας με το σκάφος του, αναζήτησε εν μέσω θαλασσοταραχής καταφύγιο σε κάποιον απάνεμο κόλπο. Όταν άρχισε να καθαρίζει το τοπίο, ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από το φυσικό τοπίο και υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα πολυτελές και βιώσιμο παλάτι, για το οποίο θα μιλούσαν όλοι στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα αρχεία του ξενοδοχείου.

Ο Καρράς απέκτησε την έκταση των 17.500 στρεμμάτων από την ιδιοκτήτρια μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους και οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 1968 με τη Βίλα Γαλήνη, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε ο εμπνευστής του κινήματος Μπάουχάους, Βάλτερ Γκρόπιους. Μετά την πτώχευση της Τουριστικής Γεωργικής – Εξαγωγικής Α.Ε. συμφερόντων του Καρρά, τον Νοέμβριο του 1999 η ΕΤΕΒΑ (Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως), εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο για την πώληση του συγκροτήματος, το οποίο απέκτησε η Τεχνική Ολυμπιακή και το 2022 ο Ιβάν Σαββίδης μέσω της Belterra Investments.

πηγή: capital

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα