Μακελειό στα σύνορα της Γάζας

Η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για «εξέγερση»

Η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για «εξέγερση» και απόπειρα μαζικής παραβίασης του διαχωριστικού φράχτη.

O ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ την Παρασκευή εναντίον μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι Παλαιστίνιοι στα σύνορα Γάζας – Ισραήλ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. .

Η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για «εξέγερση» και απόπειρα μαζικής παραβίασης του διαχωριστικού φράχτη, και επιβεβαίωσε ότι «άνοιξε πυρ εναντίον των βασικών υποκινητών».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμα ότι έπληξε τρεις θέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί σε πέντε κατασκηνώσεις κατά μήκος των συνόρων, σε μια διαμαρτυρία που προγραμματίζεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες. Ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Μαρτίου, επέτειο του θανάτου 6 Παλαιστινίων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις το 1976, και προγραμματίζεται να λήξει στις 15 Μαΐου, επέτειο του εκτοπισμού εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στη διαμάχη γύρω από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Πριν ξεσπάσουν επεισόδια κατά μήκος των συνόρων, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ισραηλινό άρμα άνοιξε πυρ εναντίον δύο Παλαιστινίων που φέρονται να μάζευαν τριφύλλι στα χωράφια.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι οι δύο άντρες πλησίασαν τον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ με «ύποπτες» κινήσεις.

Η οργάνωση Χαμάς χαρακτήρισε το συμβάν απόπειρα εκβιασμού.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πάντως πως η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα σύνορα είναι «εσκεμμένη απόπειρα πρόκλησης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ» και ότι «η ευθύνη για τυχόν συγκρούσεις βαραίνει αποκλειστικά τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις που συμμετέχουν»

Σχετικά άρθρα