Εν μέσω προκλήσεων στο Αιγαίο, το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να πήγε όσο καλά αναμενόταν.
Συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη. Μετά τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας»στην αμερικανική μητρόπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, η οποία, όμως, δεν συνέβη, γεγονός που προκάλεσε και τον έντονο εκνευρισμό του.
«Πόρτα» από τον Λευκό Οίκο – Συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών
Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να επιχειρεί άνοιγμα στις ΗΠΑ, χωρίς, όμως, τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μετά τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος έζησε μία μεγάλη διπλωματική ήττα από τον Λευκό Οίκο. Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, στην επίσημη ενημέρωση των αξιωματούχων για την επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν και τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη, απουσίαζε το όνομα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας – κάτι που είχε γίνει γνωστό, ωστόσο το κύκλωμα των συμβούλων του Ενρτογάν αρνούνταν να παραδεχτεί. Ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση και τι θέμα θα τεθεί επιτακτικά και στη συνάντηση της Τρίτης, 21 Σεπτεμβρίου, μεταξύ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Η συνάντηση αναμένεται στις 21.45 ώρα Ελλάδος, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον. Ο Τσαβούσογλου θα απαιτήσει να πραγματοποιηθεί επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, είπαν στους Τούρκους ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη μόνο με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, αλλά αυτό που εκνεύρισε τον Τούρκο πρόεδρο ήταν ότι ο Λευκός Οίκος κάλεσε, τις επόμενες μέρες και μέχρι την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, τους πρωθυπουργούς της Ινδίας, Ιαπωνίας και Βρετανίας, ενώ αναμένεται και η τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ειδικά η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Οι άνθρωποι του Ερντογάν χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν μία έωλη δικαιολογία, ότι θα ενημέρωνε τον Αμερικανό πρόεδρο για σοβαρό θέμα που αφορά το Αφγανιστάν αλλά και τους S- 400.
Εντωμεταξύ, στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, που εγκαινίασε ο πρόεδρος Ερντογάν, αναμένεται να εγκατασταθεί και η ομάδα που κυνηγάει τους πολέμιούς του, η οποία δεν κυνηγάει μόνο αντιστασιακούς Τούρκους αλλά και ξένους υπηκόους. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που αφορά, εκτός από την Τουρκία και την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον στρατηγό Αλ Σίσι της Αιγύπτου. Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου θα λάβει μέρος σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Κύπρου την Πέμπτη, Νέα Υόρκη αλλά χθες συναντήθηκε με τον κύριο Χριστοδουλίδη. Όπως ειπώθηκε, η Αίγυπτος ζητά πράξεις για τις οποίες η Τουρκία κωλυσιεργεί και διαδίδει fake news. Στην τελευταία συνάντηση η Αίγυπτος έθεσε ακόμα πιο επιτακτικά έναν όρο: η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, σε ό,τι αφορά, όχι μόνο την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η ήττα Ερντογάν θέμα και στα τουρκικά μέσα
Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο του Open, βασική συζήτηση στην Τουρκία, τις τελευταίες δύο ημέρες, υπήρξε το εάν θα συναντηθεί ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν. Οι πληροφορίες έφτασαν τις τελευταίες ώρες ότι η συνάντηση τελικά δεν θα γίνει, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να αναθέσει συνάντηση στον υπουργό εξωτερικών του, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου, στην έδρα του ΟΗΕ. Έτσι, ο Ερντογάν γυρνάει στην Τουρκία χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Ο Τούρκος πρόεδρος θα γυρίσει στη χώρα του χωρίς να έχει ικανοποιηθεί τοπ πολύ ζωτικό αίτημά του. Τι θα επιδιώξει ο Τσαβούσογλου; Πρώτα απ’ όλα θέλει να αποφύγει τα καυρά θέματα όπως οι κυρώσεις για του S- 400 και να στρέψει την κουβέντα σε θέματα που ενώνουν τις δύο χώρες, όπως είναι το Αφγανιστάν, ή σε θέματα που «καίνε» της Τουρκία, όπως είναι η Συρία και το PKK και οι γκιουλενιστές. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών αναμένεται να μεταφέρει και μηνύματα αλλά και τη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, ο οποίος είχε ποντάρει πολλά σε αυτή τη συνάντηση η οποία θα βοηθούσε και την τουρκική οικονομία, που είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά και θα ωθούσε το προφίλ του πολιτικά.
Συνεχίζονται οι ακραίες προκλήσεις στο Αιγαίο – Η αντίδραση της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις με μία ακόμα παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στα ανοιχτά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό πλοίο πλησίασε τις ανατολικές ακτές του νησιού σε κοντινή απόσταση. Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε στη Νέα Υόρκη τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις προκλήσεις χαρακτηρίζοντας «εκτός λογικής» τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάς της Σοφίας Φασουλάκης η Αθήνα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά και καταγράφει κάθε κίνηση του τουρκικού πλοίου το οποίο βρίσκεται περίπου 20 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλη πρόκληση από μεριάς της Τουρκίας. Η Αθήνα δεν θέλει να πέσει στην παγίδα της πρόκλησης που στήνει αυτή την ώρα η Τουρκία ενώ από την άλλη ο Ερντογάν ζητάει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η Αθήνα επιμένει να ενημερώνει τους συμμάχους της τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της διπλωματίας και των συμμαχιών και να αναδεικνύει με κάθε τρόπο ότι θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
πηγή: ethnos.gr