Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης: «Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως τζαμί»

Ακόμα μια πρόκληση από την γειτονική χώρα

Νέα παρέμβαση υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ μιλώντας στο Κανάλι 24 αναφέρθηκε στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ενόψει και της απόφασης του ΣτΕ της Τουρκίας στις 2 Ιουλίου, και προκατέλαβε λέγοντας ότι «μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του», εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

«Βασικά κανείς δεν αποκαλεί την Αγία Σοφία μουσείο, αλλά τζαμί. Δηλαδή, λέμε ‘πάμε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας’», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έκανε μάλιστα λόγο για «καθυστερημένο δικαίωμα», που πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο στο τουρκικό έθνος.

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί».

Ακόμη κι αν η απάντηση του ΣτΕ είναι αρνητική στο να μετατραπεί σε τζαμί, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου- θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στον νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα».

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ εμφανίστηκε πεπεισμένος πάντως ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή τον σκοπό του τζαμιού».

Σχετικά άρθρα