Τους… φτύνουν και οι Γερμανοί!

Το ανθελληνικό παραλήρημα της Bild προκάλεσε αντιδράσεις

Την έντονη δυσφορία της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων αλλά και πολλών χρηστών του Διαδικτύου έχει προκαλέσει η ανθελληνική εκστρατεία της γερμανικής εφημερίδα “Bild” που λέει “nein” στο αίτημα για παράταση της ελληνικής βοήθειας, παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Bundesstag.

Με ανακοίνωσή της, η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην εκστρατεία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας , με τον καθ’ όλα προκλητικό τίτλο “Όχι στα χρήματα για τους άπληστους Έλληνες”, και μάλιστα κάλεσε την διεύθυνση της εφημερίδας να την σταματήσει αμέσως.

Η εφημερίδα συγκεκριμένα καλεί τους Γερμανούς πολίτες που αντιτίθενται στην παράταση του ελληνικού προγράμματος να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:1. Να τυπώσουν το επίμαχο άρθρο που λέει «όχι» στα χρήματα για τους άπληστους Έλληνες 2. Να βγάλουν μία δική τους φωτογραφία και να την επισυνάψουν στο σχετικό άρθρο και 3. Να βγάλουν μία selfie μαζί με το επίμαχο άρθρο και να το αποστείλουν μέσω e-mail στην Βild. Όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Bild, θα πρέπει επίσης να αναγράψουν το όνομά τους αλλά και τον αριθμό του κινητού τους.

Υπήρξαν όμως και αρκετοί αναγνώστες της εφημερίδας που εξέφρασαν την ντροπή τους για την στάση της Bild αλλά και της γερμανικής κυβέρνησης καθώς σήμερα 22 “αντάρτες” του μεγάλου συνασπισμού, είπαν όχι στο αίτημα για παράταση της ελληνικής βοήθειας στη Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών, ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της “Bundestag”.

Με το ψευδώνυμο “Eλληνας Τσίπρας”, ένας χρήστης του Διαδικτύου καλεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δει τα πράγματα πιο ευρωπαϊκά. “Ο Σόιμπλε θα πρέπει να σκεφθεί πιο ευρωπαικά και να πάψει να εξυπηρετεί μόνο τα γερμανικά συμφέροντα. Η Ευρωπαική Ένωση είναι Ευρώπη και όχι Γερμανία” . Άλλος χρήστης με το ψευδώνυμο “Καγκελάριος της Γερμανίας” εξέφρασε την ντροπή του για την στάση της κυβέρνησης του Βερολίνου: “Ντρέπομαι για την κυβέρνησή μας”.

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων υποστηρίζει ότι η καμπάνια της Bild ξεπερνάει κάθε όριο, ακόμη και αυτό των ταμπλόιντ εφημερίδων κι ότι κάνει τα μέσα ενημέρωσης ηθικά αμφισβητήσιμα, καθώς έτσι διασύρεται ένα έθνος για τα λάθη των πολιτικών του. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ελλάδα, είναι μεγάλη στη Γερμανία. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να αρέσει σε κάποιους ή άλλοι να την αντιπαθούν. Αλλά μια τέτοια καμπάνια θα είχε άμεση επίδραση στις πολιτικές αποφάσεις και σίγουρα δεν είναι έργο της δημοσιογραφίας “, αναφέρει η ανακοίνωση.

Έντονη ήταν και η αντίδραση ενός αναγνώστη της εφημερίδας ο οποίος, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Guardian”, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια selfie, όπως έτσι υποδείκνυε η Bild, στην οποία κρατούσε ένα χαρτί που έγραφε: «Όχι άλλα 0.80 ευρώ στην ηλίθια εφημερίδα Bild».

Μετά το ντόρο που έγινε πάντως, η γερμανική εφημερίδα έβαλε στην ιστοσελίδα της το θέμα με την ανθελληνική καμπάνια πιο χαμηλά…

Σχετικά άρθρα