Τους κλείδωσαν σε χοιροστάσιο

Λαθροδιακινητές κρατούσαν ομήρους 24 μετανάστες

Οι αρεοπαγίτες επικύρωσαν την ποινή της κάθειρξης των 10 ετών που είχε επιβληθεί σε δύο διακινητές, έναν Ελληνα και έναν Ιρακινό, οι οποίοι κρατούσαν κλειδωμένους σε χοιροστάσιο στον Πόρο Τροιζηνίας, κάτω από άθλιες συνθήκες, ομήρους 24 λαθρομετανάστες και μια μητέρα με το βρέφος της, προκειμένου να τους δώσει ο καθένας από 2.000 έως 3.500 δολάρια επιπλέον από αυτά που είχαν συμφωνήσει για το πέρασμά τους στην Ευρώπη.

Με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, 24 αλλοδαποί από ασιατικές χώρες (Αφγανοί επί το πλείστον και μια Σομαλή μαζί με το βρέφος της), συμφώνησαν με διακινητές στην Τουρκία να πληρώσουν από 5.000 έως 10.000 ευρώ ο καθένας προκειμένου να τους περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στις χώρες της Ευρώπης που επιθυμούσε ο καθένας τους.

Ακόμη, συμφωνήθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει θα τα κατέβαλαν στη στους διακινητές της γείτονος και το υπόλοιπο θα το έδιναν στους εδώ διακινητές όταν έφταναν σώοι στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες είχαν συμφωνήσει στο ποσό των 10.000 δολαρίων. Ετσι, στην Τουρκία κατέβαλαν τα 8.000 δολάρια και στην Ελλάδα θα έδιναν τα υπόλοιπα 2.000 δολάρια.

Πράγματι, το ταχύπλοο που μετέφερε τους λαθρομετανάστες ξεκίνησε από τα παράλια της Τουρκίας ένα βράδυ του Μαΐου του 2006 και έφτασε στη βορειοανατολική Πελοπόννησο τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας. Με το που αποβιβάστηκαν από το ταχύπλοο, τους περίμεναν οι δύο διακινητές οι οποίοι σε μικρή απόσταση από την παραλία είχαν αφήσει ένα κόκκινο αγροτικό φορτηγάκι.

Για να μεταφέρουν όλους τους λαθρομετανάστες στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου έκαναν δύο δρομολόγια. Κατά τη μεταφορά, όμως, τους έλεγαν ότι έπρεπε να τους δώσουν πλέον του συμφωνηθέντος ποσού 2.000-3.500 δολάρια ο καθένας προκειμένου να τους απελευθερώσουν.

Ετσι, αντί να προωθηθούν στις χώρες της Ευρώπης που ήθελαν, τους κλείδωσαν σε χοιροστάσιο το οποίο ήταν σε ερημική, δύσβατη περιοχή του Πόρου. Το χοιροστάσιο λειτουργούσε κανονικά, ήταν μεγάλο σε έκταση και δεν ήταν περιφραγμένο, όπως περιγράφεται στη δικαστική απόφαση.

Οι διακινητές τούς απειλούσαν ότι δεν θα τους ελευθέρωναν μέχρι να ειδοποιήσουν τους συγγενείς τους να στείλουν το επιπλέον ποσό που απαιτούσαν. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό τους έδιναν κινητά τηλέφωνα προκειμένου να τους πουν να στείλουν τα χρήματα.

Ολη τη διάρκεια της ομηρίας, η οποία διήρκεσε περίπου 5 ημέρες, οι διακινητές τούς έδιναν ελάχιστη τροφή. Αλλοτε ντομάτες με ψωμί και άλλοτε ψωμί με κρεμμύδια. Στην κατάθεσή τους οι όμηροι χαρακτήρισαν τις συνθήκες κράτησής τους άθλιες, ενώ οι δικαστές επισημαίνουν ότι «η παρασχεθείσα εις αυτούς τροφή ήτο ελαχίστη, διά να εξασθενήσουν ψυχικώς και σωματικώς και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότης αντιδράσεώς των».

Ενοπλοι τους φρουρούσαν όλο το 24ωρο, ενώ έξω από το χοιροστάσιο υπήρχε ένας νεαρός με κυνηγετικό όπλο και ένας δεύτερος με μαχαίρι. Κάθε πρωί τους έβγαζαν για λίγη ώρα στο προαύλιο.

Για όσο χρόνο βρίσκονταν στην αυλή «οι δύο φρουροί τούς καθιστούσαν σαφές ότι σε περίπτωση που θα επιχειρούσαν να διαφύγουν, θα πραγματοποιούσαν την απειλή τους και ότι αν δεν κατέβαλαν το χρηματικό ποσό που απαιτούσαν θα τους σκότωναν, αποτρέποντάς τους έτσι να επιχειρήσουν να διαφύγουν, ασκώντας τους παράλληλα και ψυχολογική βία», όπως αναφέρει η απόφαση.

Ωστόσο, ένα πρωί, κάποιος από τους ομήρους μπόρεσε να δραπετεύσει. Εκανε οτοστόπ σε φορτηγό και στη συνέχεια ενημέρωσε την Αστυνομία, η οποία διεξήγαγε επιχείρηση στο χοιροστάσιο. Ωστόσο, στη θέα των αστυνομικών ο ένας φρουρός ξεκλείδωσε την πόρτα της αποθήκης και φώναξε στα αραβικά «Αστυνομία φύγετε», ενώ ο δεύτερος με το κυνηγετικό του όπλο άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς.

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να καλυφθούν από τους πυροβολισμούς οι δύο φρουροί διέφυγαν ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν οι διακινητές.

Ακόμη, κατασχέθηκαν φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, ένα φλόμπερ, πέντε κινητά τηλέφωνα, ένα κόκκινο αγροτικό φορτηγάκι, μια μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, ένα χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο αναγραφόταν η ένταση των ανέμων σε συγκεκριμένες περιοχές την ημέρα όπου οι λαθρομετανάστες πέρασαν με το ταχύπλοο από την Τουρκία στη χώρα μας κ.λπ.

Από το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά οι δύο διακινητές καταδικάστηκαν για αρπαγή από κοινού σε κάθειρξη 10 ετών ο καθένας. Στη συνέχεια άσκησαν αναίρεση στον Αρειο Πάγο, την οποία όμως απέρριψαν οι δικαστές επικυρώνοντας παράλληλα την εφετειακή ποινή.

Σχετικά άρθρα