33.3 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Τραμπ: Η καταδίκη του και τι σημαίνει για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Η ποινική καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια αξιοσημείωτη ενότητα στην ιστορία των ΗΠΑ. Είναι ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που κρίνεται ένοχος για έγκλημα.

Ενώ ο Τραμπ σχεδιάζει την έφεσή του και περιμένει την καταδίκη του στις 11 Ιουλίου, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης και ένα βαρύ πρόστιμο, δεν είναι νωρίς για να σκεφτούμε τις πολιτικές επιπτώσεις. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν.

«Συχνά κοιτάμε στην ιστορία για να βρούμε κάποια ένδειξη για το τι πρόκειται να συμβεί», λέει ο Τζέφρι Ένγκελ, διευθυντής του Κέντρου Προεδρικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist, στο BBC. «Αλλά δεν υπάρχει τίποτα στο αρχείο που να πλησιάζει έστω και στο ελάχιστο αυτό».

Οι δημοσκοπήσεις το μόνο στοιχείο

Ο Τραμπ εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων νωρίτερα φέτος και είναι προγραμματισμένο να χριστεί και επίσημα στο συνέδριο του κόμματος λίγες ημέρες μετά την καταδίκη του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε ισοβαθμία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα σε πολλές πολιτείες – «κλειδιά» που θα κρίνουν τις εκλογές. Όμως οι εν λόγω δημοσκοπήσεις παρέχουν επίσης ενδείξεις ότι η καταδίκη αυτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Σε exit polls που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων αυτό το χειμώνα, διψήφιος αριθμός ψηφοφόρων δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε τον πρώην πρόεδρο αν καταδικαζόταν για κακούργημα.

Μια έρευνα του Απριλίου από την Ipsos και το ABC News διαπίστωσε ότι το 16% των υποστηρικτών του Τραμπ θα επανεξετάσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια περίπτωση.

Ωστόσο, αυτές τότε ήταν θεωρητικές καταδίκες. Και εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών που σχετίζονται με μια υποτιθέμενη συνωμοσία για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 και τη διαχείριση απόρρητων εγγράφων αφού αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Τώρα αυτοί οι ψηφοφόροι μπορούν να κρίνουν με βάση μια πραγματική καταδίκη.

Μια μικρή πτώση της υποστήριξης του Τραμπ θα είναι αρκετή;
Ακόμα και μια μικρή πτώση της υποστήριξης του Τραμπ, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι αρκετή. Αν μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι που διαφορετικά θα υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο μείνουν στο σπίτι τους σε μια πολιτεία – κλειδί όπως το Ουισκόνσιν ή η Πενσυλβάνια, αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

«Πιστεύω ότι θα έχει αντίκτυπο και θα τον βλάψει ως υποψήφιο», λέει η Αριέλ Χιλ-Ντέιβις, συνιδρύτρια της οργάνωσης «Ρεπουμπλικανικές Γυναίκες για την Πρόοδο», μιας ομάδας που έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιήσει το κόμμα από τον Τραμπ.

Λέει ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι και όσοι έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και ζουν στα προάστια ανησυχούν για τη συμπεριφορά του Τραμπ και την προσέγγισή του στη διακυβέρνηση.

«Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι πραγματικά διστακτικοί στο να ξαναγυρίσουν στην ίδια γραμμή με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ», λέει. «Η καταδικαστική απόφαση θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις ανησυχίες».

Αλλά κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν τη δίκη σε ένδειξη πίστης στον υποψήφιο του κόμματος, έσπευσαν να τον υποστηρίξουν. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον έκανε λόγο για μια ντροπιαστική ημέρα στην αμερικανική ιστορία. «Αυτή ήταν μια καθαρά πολιτική άσκηση, όχι νομική».

«Αναγεννήθηκε» παρά το χάος

Επί οκτώ χρόνια, ειδικοί και αντίπαλοι προέβλεπαν την επικείμενη πολιτική κατάρρευση του Τραμπ, αλλά έκαναν λάθος. Η προεκλογική του εκστρατεία το 2016 διανθίστηκε από σκάνδαλα που πιθανότατα θα έριχναν έναν τυπικό πολιτικό, συμπεριλαμβανομένου του ηχητικού του Τραμπ στο Access Hollywood σχετικά με παρενόχληση γυναικών, η οποία αναφέρθηκε πολλές φορές σε αυτή τη δίκη.

Το κόμμα του Τραμπ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό δίπλα του κατά τη διάρκεια δύο παραπομπών και του χαοτικού τέλους της προεδρίας του, κατά τη διάρκεια του οποίου το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχθηκε επίθεση από πλήθος υποστηρικτών του.

Όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον πρώην πρόεδρο να επιχειρήσει μια πολιτική αναγέννηση που τον έφερε σε θέση να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο…

«Η συνεχιζόμενη υποστήριξη του Τραμπ, παρά το είδος του σκανδάλου που θα είχε καταστρέψει κυριολεκτικά οποιονδήποτε άλλο προηγούμενο υποψήφιο στην αμερικανική ιστορία, είναι πραγματικά εκπληκτική», λέει ο Ένγκελ.

Η καταδίκη θα είναι απλά ένα εμπόδιο ή θα του στοιχίσει;

Αυτή η ιστορική ποινική καταδίκη μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά -ιδίως αν η έφεση του Τραμπ απορριφθεί και αντιμετωπίσει την πιθανότητα φυλάκισης.

Ή θα μπορούσε απλώς να είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά φαινομενικά ανατρεπτικών γεγονότων που, εκ των υστέρων, θα είναι απλώς εμπόδια στην πορεία του Τραμπ προς την εξουσία.

Ο Άλαν Λίχτμαν, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, έχει κατασκευάσει ένα πολιτικό μοντέλο που έχει προβλέψει με επιτυχία τον νικητή κάθε προεδρικής κούρσας από το 1984. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι η ποινική καταδίκη του Τραμπ θα μπορούσε να είναι το είδος της «κατακλυσμικής και πρωτοφανούς» ανατροπής που θα τινάξει το μοντέλο στον αέρα και θα αλλάξει την πορεία της ιστορίας.

«Τα βιβλία της ιστορίας θα το καταγράψουν ως ένα πραγματικά ασυνήθιστο, πρωτοφανές γεγονός, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στη συνέχεια», λέει.

Η τελική κρίση για τη βαρύτητα της καταδίκης του Τραμπ θα έρθει στα χέρια των ψηφοφόρων τον Νοέμβριο. Εάν ο πρώην πρόεδρος ηττηθεί, η καταδίκη του είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ένας από τους λόγους.

Αν κερδίσει, μπορεί να γίνει απλώς μια υποσημείωση στην ταραχώδη αλλά συνάμα σημαντική πολιτική καριέρα του Τραμπ.

«Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, όπως όλοι γνωρίζουμε», λέει ο Ένγκελ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα