Τρεις Αμερικανοί επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής

Το βραβείο μοιράστηκαν οι Ράινερ Βάις, Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν

Οι φυσικοί Ράινερ Βάις, Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν είναι οι φετινοί νικητές του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, για την έρευνα και τη συνεισφορά τους στην παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων, ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

Οι τρεις επιστήμονες πραγματοποίησαν συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση του «ανιχνευτή LIGO», ενός επιστημονικού εργαλείου που ανιχνεύει τα βαρυτικά κύματα, τα ισχυρότερα των οποίων είναι αποτέλεσμα κατακλυσμικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα η σύγκρουση μαύρων τρυπών.

Το βραβείο απονεμήθηκε, κατά το ήμισυ στον Ράινερ Βάις (85.000 λίρες) και από κοινού στους Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν.

Ο Βάις, επίτιμος καθηγητής φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, είναι πειραματιστής και συνέβαλε σημαντικά στη σύλληψη, το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του Ligo.

Ο Κιπ Θορν, καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας προέβη σε κρίσιμες προβλέψεις για το πώς θα μοιάζει η ανίχνευση ενός βαρυτικού κύματος και πώς θα είναι δυνατόν να εντοπίζεται το σήμα.

Ο Μπάρι Μπάρις, επίτιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια πιστώνεται ευρέως την πραγματοποίηση του πειράματος καθώς όταν ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Ligo το 1994, το πείραμα κινδύνευε να ακυρωθεί.

Τα βαρυτικά κύματα αποτελούν πρόβλεψη της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Σερφάρισμα χωρίς ηλεκτρονικά ίχνη!

«Ενας χρήστης μπορεί τη μια να σερφάρει από την Αυστραλία και λίγα λεπτά αργότερα να φαίνεται πως βρίσκεται στον Καναδά ή τη Σουηδία» Φωτιά στο διαδίκτυο θα βάλει το Facebook με την εφαρμογή που λανσάρει. Το πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέσω της εφαρμογής Tor -μιας υπηρεσίας του λεγόμενου «σκοτεινού διαδικτύου» θα δίνει τη δυνατότητα […]