8.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία: PKK ή κάποιος άλλος;

Η νέα τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, που έπληξε την καρδιά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, την Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η στόχευση ενός τόσο στρατηγικού σημείου, και μάλιστα λίγες ώρες μετά το κάλεσμα του εθνικιστή ηγέτη του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για απελευθέρωση του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με αντάλλαγμα τη διάλυση του PKK, δημιουργεί άμεσους συσχετισμούς με το άνοιγμα του Κουρδικού Ζητήματος, ενός θέματος-ταμπού εδώ και 5 δεκαετίες.

PKK ή βαθύ κράτος;

Το πρώτο και αναμενόμενο σενάριο, το οποίο υποστηρίχθηκε άμεσα από τις δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας, αποδίδει την ευθύνη στο PKK ή σε μια σκληροπυρηνική πτέρυγα του, που αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα ειρήνευσης ή αφοπλισμού. Για τους πιο ριζοσπαστικούς κύκλους του PKK, η προοπτική διαπραγμάτευσης με την τουρκική κυβέρνηση αποτελεί προδοσία του αγώνα τους, καθιστώντας τους ένθερμους αντιπάλους κάθε ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το δεύτερο σενάριο φέρνει στο προσκήνιο το διαβόητο “βαθύ κράτος” της Τουρκίας. Η ξαφνική αλλαγή στάσης του Μπαχτσελί και του ΜΗΡ, ένα κόμμα με συχνά φημολογούμενες στενές σχέσεις με το αόρατο σύστημα εξουσίας στην Τουρκία, θα μπορούσε να εκληφθεί ως προδοσία των εθνικιστικών αξιών. Οι υποστηρικτές του σκληρού εθνικισμού, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσέγγιση με τους Κούρδους, ενδέχεται να επιχείρησαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία ότι τέτοιες αλλαγές δεν θα γίνουν ανεκτές.

Το Κουρδικό «καίει» όποιον το αγγίζει
Ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το Κουρδικό ζήτημα θέλει να μένει ανέγγιχτο και κάθε προσπάθεια επίλυσής του ή διαπραγμάτευσης με το PKK πυροδοτεί μία ‘εκρηκτική’ αντίδραση. Η ιστορία του 2012, όταν ο τότε διοικητής της ΜΙΤ και νυν υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες με αξιωματούχους του PKK στο Όσλο, είχε παρόμοια κατάληξη. Η χθεσινή επίθεση μοιάζει να έχει ως στόχο το πάγωμα κάθε διαδικασίας για την ειρήνευση με τους Κούρδους.

Αναπάντητα ερωτήματα
Το χρονικό της επίθεσης, λίγες μόνο ώρες μετά τη δήλωση Μπαχτσελί, εγείρει ωστόσο και κάποια άλλα σοβαρά ερωτήματα:

Πώς οργανώθηκε τόσο γρήγορα μια επίθεση σε έναν τόσο στρατηγικό και, υποτίθεται, αδιάβλητο στόχο;
Γιατί επελέγη η TAI, ένα από τα κορυφαία σύμβολα της τουρκικής τεχνολογικής υπεροχής και εθνικής υπερηφάνειας;
https://twitter.com/ragipsoylu/status/1849086538241495463

Η επίθεση δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το βάθος και την ένταση των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά το Κουρδικό ζήτημα.

Ποια είναι η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ΤΑΙ;
Η ΤΑΙ είναι το τεχνολογικό κέντρο στους τομείς του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της ολοκλήρωσης, της ανανέωσης αεροπορικών πλατφορμών στην Τουρκία. Η εταιρεία παράγει ανταλλακτικά για το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Airbus A380 και το στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος, το Airbus A400M. Επίσης, εκεί παράγονται τα πιο εξελιγμένα όπλα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, όπως το πολεμικό αεροπλάνο 5ης γενιάς το ΚAAN, το πρώτο drone της Τουρκίας, το ANKA, το εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος HURJET και τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ και GOKBEY.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα