Τρόμος στην Ευρώπη

Μέχρι και 5.000 τζιχαντιστές επί ευρωπαϊκού εδάφους

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παρουσία εξτρεμιστών στην Ευρώπη κρούει ο επικεφαλής της Europol, εκτιμώντας ότι μέχρι και 5.000 τζιχαντιστές μπορεί να βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο, έχοντας επιστρέψει από κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Μάλιστα, ο κ. Ρομπ Γουέινραϊτ δεν διστάζει να προβλέψει ότι θα υπάρξουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών επί ευρωπαϊκού εδάφους, ανάλογες με εκείνες της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Συνεχίζει, δε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή εδώ και μια δεκαετία. Όπως τονίζει, ο κίνδυνος αφορά τόσο σε οργανωμένα χτυπήματα από ομάδες ενόπλων, όπως συνέβη στη γαλλική πρωτεύουσα τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και σε μεμονωμένους «καμικάζι», που θα θελήσουν να διεξάγουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europol, υπάρχει ένας ανησυχητικός αριθμός τουλάχιστον 3.000 και μέχρι και 5.000 Ευρωπαίων, που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και έλαβαν εκπαίδευση από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πώς δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το ISIS χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση ως «Δούρειο Ίππο», προκειμένου να διεισδύσει στην Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Independent επισημαίνει στο σημείο αυτό, επικαλούμενος τη μαρτυρία κορυφαίου Βρετανού αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο για τις δυνάμεις ασφαλείας να «ανιχνεύσουν» εν δυνάμει τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, καθώς χρησιμοποιούν κατά κόρον πλαστά διαβατήρια…

Σχετικά άρθρα