Τσαβούσογλου: «Το Oruc Reis αποσύρθηκε!»

«Να μην κρύβεται η Ελλάδα πίσω από την ΕΕ», αναφέρει

Διάλογο με την Ελλάδα ζητά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από την απόσυρση του Oruc Reis για όλα τα θέματα και όχι μόνο για όσα θέτει η ελληνική πλευρά.

Συνέντευξη στο Channel 24 έδωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε αυτή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για την ύπαρξη διαλόγου, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα για όλα τα θέματα και όχι μόνο για αυτά που θέτει η ελληνική πλευρά.

«Υπήρχαν κι άλλες δύο ευκαιρίες για διπλωματία. Η μία όταν είχε αποσυρθεί για συντήρηση και την άλλη φορά, επειδή η Μέρκελ είχε ζητήσει από τον πρόεδρό μας. Τώρα όμως τελείωσαν οι εργασίες του. Τώρα η Ελλάδα, ποια δικαιολογία θα βρει;» ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του για την απόσυρσή του Oruc Reis.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλεις διάλογο μαζί μας, ως δύο γείτονες, να λύσουμε τα ζητήματά μας μέσω της διπλωματίας ή θα συνεχίσεις να κρύβεσαι πίσω από την ΕΕ;».

Στην συνέχεια των λεγομένων του τόνισε: «Κάναμε συνεχώς προσπάθειες για διάλογο με την Ελλάδα, αλλά δεν είχαμε θετική απάντηση. Οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ήταν πιο λογικοί αυτή τη φορά από ότι την προηγούμενη. Το λέμε τώρα, που το πλοίο έχει επιστρέψει γιατί τελείωσε την αποστολή του. Υπήρχαν κι άλλες δύο ευκαιρίες για διπλωματία. Η μία όταν είχε αποσυρθεί για συντήρηση και την άλλη φορά, επειδή η Μέρκελ το είχε ζητήσει από τον πρόεδρό μας. Τώρα η Ελλάδα, ποια δικαιολογία θα βρεί; Είναι ένας διάλογος μαζί μας, ως δύο γείτονες, μέσω της διπλωματίας ή θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από την ΕΕ;», για να προσθέσει έπειτα τα εξής: «Από την αρχή είπαμε στην ΕΕ ότι η συμπεριφορά δύο κρατών μελών της δεν πρέπει να κρατούν “όμηρο” τις σχέσεις μας. Δείξαμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Θέλουμε διαμοιρασμό των φυσικών πόρων και μια μακροχρόνια λύση για την Κύπρο. Τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε σε μια λύση μεταξύ δύο κρατών. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να επηρεάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέση του, ο ίδιος είπε μεταξύ άλλων: «Ο Τζο Μπάιντεν ξέρει τις προσδοκίες της Τουρκίας. Ζητήματα που επηρέασαν τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ άρχισαν επί διακυβέρνησης Ομπάμα. Ήταν αντιπρόεδρος τότε. Αν οι ΗΠΑ θέλουν, τα πράγματα θα κανονικοποιηθούν. Αν συνεργαστούμε και αφήσουμε τα αρνητικά στην άκρη, θα βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις ως δύο σύμμαχοι. Αυτή η απόφαση των ΗΠΑ για τους S-400 για έναν σύμμαχό τους είναι απαράδεκτη. Είναι λάθος αυτές οι κυρώσεις».

Σχετικά άρθρα