Τσαβούσογλου: «Το Oruc Reis θα παραμείνει για τρεις μήνες»

Τι ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατ. Μεσόγειο για 90 ημέρες, ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα εκδίδονται «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του Ορούτς Ρέις στην ανατ. Μεσόγειο, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Όπως διευκρίνισε, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές (σ.σ. περιοχές τουρκο-λιβυκού μνημονίου) και στο τέλος του 3μήνου το Ορούτς Ρέις θα πλησιάσει την (τουρκική) ηπειρωτική χώρα.

Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, το casus belli επαναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θέτοντας ακόμη και ζήτημα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η αιτία πολέμου» για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για άρση της απειλής αυτής κατά της Ελλάδας. «Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;

Κι ο πρόεδρός μας αυτό λέει εξάλλου. Το ατύχημα δεν θα συμβεί από εμάς. Λένε (οι Έλληνες) ότι ‘μπορεί να συμβεί ατύχημα ή κάτι τέτοιο’. Ε, κι εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αν δεν το κάνουμε εδώ ως έθνος, πού θα το κάνουμε; Αν δεν κάνουμε ό,τι χρειαστεί εδώ, εάν δεν διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, πού θα τα διεκδικήσουμε; Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Είσαι κάτω από τη μύτη μου, οι χώρες έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά αυτές οι νησίδες μπορεί να έχουν χωρικά ύδατα αλλά όχι υφαλοκρηπίδα, η στάση μας βασίζεται στο δίκαιο. Δεν μπορεί να έχουν υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί να έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, επιχειρηματολογώντας ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια, «αυτό σημαίνει ότι τα πλοία σου δεν θα μπορούν να κατεβούν από το Αιγαίο, ούτε τα γιοτ εάν είσαι τουρίστας, ούτε τα αλιευτικά σκάφη αν είσαι ψαράς, ούτε τα εμπορικά, ούτε επίσης τα πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα ή το Μαρμαρά θα μπορούν να κατέβουν στα ανοιχτά. Περιμένετε να το δεχτούμε κάτι τέτοιο;».

Όπως δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι:

«(Η Ελλάδα) όλο λέει ‘θα βγούμε, δεν θα βγούμε στα 12 μίλια’. Άντε και βγείτε, πώς θα βγείτε; Αν βγείτε, εγώ τότε λέω casus belli. Η Βουλή μας έχει βγάλει μία απόφαση, ότι είναι αιτία πολέμου. Είναι μία απόφαση που και σήμερα την υποστηρίζουμε και που είναι ακόμη και σήμερα σε ισχύ. Τι σημαίνει θα επεκταθείτε στα 12 μίλια;

Υπάρχουν ανοιχτές θάλασσες, δηλαδή θάλασσες πέρα από τα χωρικά ύδατα. Κι επί του παρόντος τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια. Από την πλευρά της Τουρκίας είναι 3 μίλια, αλλά γενικά –σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας- υπάρχει μία κάθετος, στην οποία ανατολικά και δυτικά υπάρχουν νησιά.

Αλλά υπάρχει μία χώρα που λέει: ‘Όχι, εμένα δεν μου φτάνει αυτό’. Και τι πρέπει να γίνει δηλαδή, επειδή εσένα δεν σου φτάνει; ‘Πρέπει να το ξανα-καθορίσουμε εμείς από εδώ’. Μα το καθόρισαν ήδη στη Λωζάνη, 3 μίλια. Τώρα λέει ότι ‘ούτε με αυτό είμαι ικανοποιημένη’. Και τί θα κάνεις; ‘Θα το αυξήσω στα 12 μίλια’. Αν το κάνεις, τί θα συμβεί, ξέρεις; Η Τουρκία δεν θα μπορεί να κατέβει από εδώ προς τα κάτω», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος δείχνοντας ένα χάρτη του Αιγαίου.

«Θα πληρώσουν ακριβό τίμημα αν μας αποκλείσουν»
Στη συνέχεια ο Φουάτ Οκτάι προέβη και σε άλλες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα και τη Λευκωσία. «Η Ρόδος είναι ακριβώς δίπλα μου, όπως και το κάθε νησί, και αυτό το κλείνουν όλο λοιπόν. Και βγαίνεις προς τα πάνω και μένεις εκεί. Θα το δεχτεί κάτι τέτοιο το τουρκικό έθνος; Επιτρέψτε μου να ρωτήσω το έθνος μας από εδώ.

Λοιπόν, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει και φωνάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πραγματικά η φωνή του έθνους, η φωνή του δικού του έθνους, η φωνή όσων δεν έχουν φωνή κι όσων πάνε να τους αφανίσουν, εξεγείρεται στην πραγματικότητα κατά της αδικίας. Γι’ αυτό εξεγείρεται κι ενάντια σε όλες τις αδικίες στον κόσμο. Πληρώνουμε τίμημα για αυτό, αλλά πρώτα κάνουμε τους άλλους να πληρώσουν», είπε.

Σπάθη… εισβολής

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εκτιμά πάντως ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κοινός τόπος για συνομιλίες αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αλλά… υπενθύμισε μέχρι και την εισβολή στην Κύπρο το ’74 σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί απάντηση στους Έλληνες.

«Η ΕΕ δεν είναι αμερόληπτη. Το ίδιο κι η δήλωση της Μέρκελ. Πώς θα καθίσουμε τώρα να μιλήσουμε για αυτά; Η Τουρκία πρέπει να έχει σαφή στάση. Κι αυτό κάνουμε. Αυτό κάνει κι αυτό λέει κι ο πρόεδρός μας».

ΓΕΕΘΑ: Αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών F-16 δίπλα στο αμερικανικό B-52

Ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο και για γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων στην Κρήτη και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα το επιτρέψει πάλι η Τουρκία. «Επιτρέψαμε τη γενοκτονία που έγινε στην Κρήτη κατά των μουσουλμάνων ή στην Κύπρο; Φυσικά και δεν το επιτρέψαμε το ‘74. Ούτε και σήμερα θα το επιτρέψουμε. Ούτε και σήμερα θα το επιτρέψουμε σε οικονομικό επίπεδο».

Οκτάι προς ΕΕ: Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο
Αντιδρώντας στα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες στο Βερολίνο ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «αναμένουμε ισότιμη μεταχείριση. Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης κανείς να μην περιμένει από την Τουρκία να κάνει βήμα πίσω. Αυτό θέλουμε να το σεβαστούν», είπε ο Φουάτ Οκτάι, ενώ απευθυνόμενος και πάλι στην Ευρώπη ανέφερε:

«Αυτό που λέμε στην Ευρώπη, είναι τούτο: η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει με κανένα τρόπο τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο. Δυστυχώς, η Ευρώπη όχι μόνο δεν είναι στο πλευρό μας, όταν στρέφονται κατά της Τουρκίας, κατά των Τούρκων και όταν απειλούνται τα συμφέροντά μας, αλλά ούτε καν αντιδρούν για λογαριασμό μας».

Ζήτημα (και) Δωδεκανήσων θέτει η Άγκυρα

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δεν δίστασε σήμερα να θέσει ακόμη και θέμα «καθεστώτος Δωδεκανήσων», αμφισβητώντας τη συνθήκη παραχώρησης των νησιών στην Ελλάδα το 1947.

«Μιλάμε για τα Δωδεκάνησα. Ξεκινώντας από τη Χίο, τη Λέσβο, τη Ρόδο. Πάλι στο Αιγαίο. Είτε με τη Λωζάνη είτε μετά με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947, πρώτα τα πήραν από την Τουρκία και τα έδωσαν στους Ιταλούς και μετά οι Ιταλοί –λένε- τα έδωσαν στην Ελλάδα. Ποιανού την περιουσία δίνεις σε ποιον; Ποιανού; Και παρά τις μεταξύ τους συμφωνίες που μιλάνε για μη στρατικοποίηση των νησιών, τα οποία βρίσκονται κάτω από τη μύτη της Τουρκίας και ακούμε μέχρι και τα κοκόρια να λαλούν, τα εξοπλίζετε εδώ και 100 χρόνια βήμα-βήμα και η Τουρκία περιμένετε να πει ‘ελάτε, κάντε το;’. Η Τουρκία σήμερα έχει πάρει τα πάνω της, έχει ξεσηκωθεί. Μαζί με το έθνος της, το κράτος της και τον ηγέτη της, λέει ‘Στοπ’. Αν δεν σταματήσεις, θα το πληρώσεις ή θα σε κάνουμε να πληρώσεις», προειδοποίησε ο Φουάτ Οκτάι για να συνεχίσει λέγοντας ότι και στο υπόλοιπο Αιγαίο η κατάσταση είναι περίπλοκη με τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.

«Είναι το Αιγαίο διαφορετικό; Κοιτάξτε τα νησιά ακριβώς απέναντι από το Τσεσμέ. Η Χίος απέχει 1 χιλιόμετρο. Πού είναι η Αθήνα; Η Χίος είναι ακριβώς απέναντι από τη Σμύρνη. Μόλις 1 χιλιόμετρο από το Τσεσμέ και μόλις 2 χιλιόμετρα ακριβώς απέναντι από το Κας τι βλέπεις; Δεν το βλέπουν οι συμπολίτες μου στο Κας ή στο Τσεσμέ; Κάθε πρωί όταν ξυπνούν, κλαίνε. Μπορεί να το αποδεχτεί αυτό η Δημοκρατία της Τουρκίας και το έθνος; Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει το ένα, ο υπόλοιπος κόσμος λέει το άλλο. Είναι δυνατόν;»

Θα συνθλίψουμε όσους σκέφτονται με το Χάρτη της Σεβίλλης

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει, δήλωσε εμφαντικά ότι θα συνθλίψουν όσους προσπαθήσουν να τους εμποδίσουν στη Μεσόγειο.

«Να μας συγχωρούν, αλλά εμείς σκίζουμε και πετάμε αυτό το χάρτη, αλλά και συνθλίβουμε –αν χρειαστεί- όσους σκέφτονται να εφαρμόσουν αυτό το χάρτη. Τώρα βλέπουμε μία δομή και μία Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι εργαλείο αυτής (της δομής), η οποία προσπαθεί να ξανασχεδιάσει τον ίδιο χάρτη που σκίσαμε για τη χώρα μας (εννοεί τη συνθήκη των Σεβρών) και για τις θάλασσες. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν και πάλι ως μέσο και ως εργαλείο την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», είπε ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία διαθέτει και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα στην ανατ. Μεσόγειο. «Και επί του παρόντος έχουμε και μια συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να ασκήσουμε κανονικά τις δραστηριότητες εντός της υφαλοκρηπίδας μας και να προχωρήσουμε σε όποια οικονομική δραστηριότητα θέλουμε. Όταν ένα Ηνωμένο Βασίλειο, μια Γαλλία, μια Ιταλία, μια Αμερική, μια Ρωσία, μια Κίνα, ή άλλη χώρα ασκεί τις δραστηριότητες της στην υφαλοκρηπίδα της, κανείς δεν λέει τίποτε. Όταν πρόκειται για την Τουρκία και τις έρευνές της στην ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ξεσπά τέτοιος θόρυβος», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.

Θα προστατεύσουμε κάθε κυβικό μέτρο στην ανατ. Μεσόγειο

Ο Φουάτ Οκτάι συνέχισε λέγοντας ότι «όποιο κι αν είναι το τίμημα, η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο, όπως επίσης και τα δικαιώματα των Τ/Κ στην Κύπρο και τα χωρικά της ύδατα. Το ίδιο θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε κάθε τετραγωνικό μέτρο και κάθε κυβικό μέτρο στην αν. Μεσόγειο».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε κι αυτός με τη σειρά του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις Navtex και το Ορούτς Ρέις θα παραμείνει για αρκετό ακόμη διάστημα στην ανατ. Μεσόγειο.

«Σε αυτήν την περιοχή είπαμε ότι θα κάνουμε έρευνες με το Ορούτς Ρέις. Έχουμε δημοσιεύσει και Navtex για αυτό. Γι’ αυτό και εκδώσαμε οδηγία σε όλους τους ναυτιλλομένους στη θάλασσα. Τώρα έρχεται ο Έλληνας και λέει ‘θα κάνω άσκηση ακριβώς εδώ’. Πρέπει να κλείσουμε τα μάτια τώρα σε αυτό; Εντάξει, αν θέλετε, κάντε την άλλη μια φορά.

Τι μας λένε λοιπόν τώρα; ‘Αν δεν ενοχλούσατε την Ελλάδα;’. Τι να κάνουμε δηλαδή; ‘Αν το κάνατε στις δικές σας, τις μη αμφισβητούμενες περιοχές;’

Καλά, εσύ αυτόν το χάρτη δεν τον αναγνώριζες, έτσι δεν είναι; Τί σκέφτεσαι στο υποσυνείδητό σου; Τί προσπαθείς να μου πεις; Συγνώμη, αλλά αν έχεις σκίσει και πετάξει στα σκουπίδια αυτόν τον χάρτη, σημαίνει ότι το Ορούτς Ρέις έχει δικαίωμα να δραστηριοποιείται εδώ. Και θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται. Δηλαδή, να κάνει σεισμικές έρευνες. Είτε για φυσικό αέριο, είτε για πετρέλαιο, είτε για ο,τιδήποτε άλλο. Βρει, δεν βρει, αυτό είναι άλλο ζήτημα, αλλά εδώ πρόκειται για έναν αγώνα ανεξαρτησίας της Τουρκίας. Πού; Στις θάλασσές της, στις ακτές της, εντός της υφαλοκρηπίδα της. Κανείς δεν μπορεί να της πει τίποτα για αυτό. Γι’ αυτό και παρατείναμε τη Navtex μας, ήταν μέχρι τις 28 Αυγούστου ξέρετε, την παρατείναμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Και θα συνεχιστούν. Θα συνεχιστούν για όλες τις περιοχές. Θα πραγματοποιήσουμε μια νέα άσκηση στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το ανακοινώσαμε. Θα συνεχιστούν λοιπόν».

«Δεν θα διστάσουμε – Η Ελλάδα το γνωρίζει»

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο κι αυτό η Ελλάδα και η Γαλλία το γνωρίζουν.

«Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΕΕ να καλεί σε διάλογο και την ίδια στιγμή να κάνει άλλα σχέδια για τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας στην ανατ. Μεσόγειο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τί εστί ειρήνη και διπλωματική γλώσσα, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί αν πρόκειται να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους», έγραψε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Σε ανάλογο ύφος και η ανάρτηση του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. «Η Τουρκία είναι απόλυτα αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα.

Όπως έχει δηλώσει κι ο πρόεδρός μας, ‘Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκαια κανενός, αλλά και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να υφαρπάξει τα δικαιώματά μας».

Σχετικά άρθρα