15.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων!

“Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Λαύριο, με αντικείμενο την επόμενη μέρα από τις φονικές φωτιές στο Μάτι.

“Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς” επεσήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την υπόσχεσή του πως τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Μάλιστα διαμήνυσε για μια ακόμη φορά πως θα ερευνηθούν όλα τα “πως” και τα “γιατί¨που αφορούν την τραγωδία στην Αττική.

“Και η δική μου υπόσχεση από την πρώτη μέρα ήταν ότι αυτό το “πώς και το γιατί”, θα διερευνηθεί σε βάθος, και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες, και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: “Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Ποτέ ξανά! Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου”.

“Να χτυπήσουμε την γροθιά στο μαχαίρι”, τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: “Το χάος της αυθαίρετης δόμησης που απειλεί ανθρώπινες ζωές δεν θα συνεχιστεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας, αλλά πιο πολύ απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές. Αναλαμβάνουμε δράση άμεσα. Οι πληγείσες περιοχές θα ανοικοδομηθούν άμεσα, αλλά σε νέα βάση. Με νομιμότητα, σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη ζωή. Το ποτέ ξανά να μην είναι ένα σύνθημα της στιγμής. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση”.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα κατά την ομιλία του προανήγγειλε 20 άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να μην ξανασυμβεί παρόμοια τραγωδία

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ξεκινά άμεσα η κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, τα οποία όπως σημείωσε βρίσκονται στον αιγιαλό, σε δάση και ρέματα. Μάλιστα, σημείωσε πως αυθαίρετα κτίσματα θα κατεδαφιστούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα . Παράλληλα ανέφερε πως ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες καθώς επίσης και πως ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε ζώνη 500 μέτρων από τον αιγιαλό εντός του σχεδίου δόμησης.

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα που θα εντοπίζονται και θα είναι υπό κατασκευή ανέφερε: “Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του. Θεσπίζεται με νομοθετική πρωτοβουλία το πρωτόκολλο συμμόρφωσης που ελέγχεται από ειδικό συντελεστή δόμησης. Διατίθεται άμεσα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις”.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: “Επιλέγονται ελεγκτές μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτσι θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης που θα προχωρούν στον έλεγχο των καταγγελιών και αυτεπάγγελτα. Έως το τέλος του έτους θα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας και για το σύνολο θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Το 2015 είχαμε εγεκριμένους δασικούς χάρτες για μόλις το 1% της επικράτειας. Προχωράμε επιτέλους τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού για ολόκληρη τη χώρα έως το τέλος του έτους. Σήμερα είναι στο 15%. Μετά τις ενστάσεις θα προχωρήσει η επικύρωση του συνόλου μέχρι το τέλος του 2019.Προχωράμε σε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα”.

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός πως δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δόμηση.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη δριμύτατη κριτική που δέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και σύσσωμη η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ανέφερε:

“Όπως επανέλαβα από την πρώτη στιγμή είμαστε αποφασισμένοι τίποτα να μην ξεχαστεί, να αναλάβουμε το κόστος αλλά όπως εγώ ανέλαβα από την πρώτη στιγμή ακόμα και ευθύνες που δεν μου αναλογούν θα περίμενα έστω και μια δόση αυτοκριτικής για όσους κυβέρνησαν αυτό τον τόπο εδώ και 4 δεκαετίες, από όσους δημιούργησαν και εξέθρεψαν αυτές τις παθογένειες

Τους πρωτομάστορες του ρουσφετιού με τους πολιτευτές και τους νομάρχες, τα πολιτικά τζάκια που τροφοδοτούνταν από τη διαφθορά και κερδοσκοπούσαν παντοιοτρόπως σε αυτό το οικιστικό τερατούργημα

Αντί γι αυτό μας κουνούν το δάχτυλο και στη χειρότερη ποζάρουν στο φακό με ένα χαμόγελο ευτυχίας μετά τη συνέντευξη για τους 90 νεκρούς. Αντιμετωπίζουν την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία για να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη. Ας είναι, όλοι θα κριθούμε. Εμείς σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη γιατί εμείς κυβερνάμε με όλες τις παθογένειες που κληρονομήσαμε. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει. Το χρωστάμε στα θύματα της τραγωδίας αλλά και στα παιδιά, στο μέλλον.

Τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί, αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να υποσχεθούμε ώστε η τραγωδία αυτή να είναι το εναύσμα για τις μεγάλες τομές που χρειάζεται το κράτος”.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα