Τσίπρας: Μπαίνουμε σε ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το αγνοήσω

Η ομιλία του Τσίπρα

Προσωπικές αναφορές, απολογητική διάθεση και ξεκάθαρα μηνύματα προς την Κοινοβουλευτική του Ομάδα περιλάμβανε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απευθυνόμενος τόσο προς τους πολίτες όσο κυρίως σε εκείνη τη μερίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν στη σκληρή γραμμή έναντι των πιστωτών, είπε ότι «επί έξι μήνες μπήκαμε σε πόλεμο με άνισες δυνάμεις. Είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως και έδαφος. Προχωρήσαμε όσο περισσότερο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Τώρα φθάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρός υπάρχει ναρκοθετημένη ζώνη και αυτό δεν μπορώ να το αγνοήσω», επισημαίνοντάς τους πως η χώρα αντιμετωπίζει πλέον ευθέως την απειλή της ρήξης και της εξόδου από το ευρώ.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι εταίροι έχουν ήδη πάρει την απόφαση για Grexit, λέγοντας πως η τελική πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση προς τους «θεσμούς» έγινε «με υψηλή αίσθηση της ευθύνης. Γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση».

Σε άλλο σημείο μάλιστα είπε ότι με τη νέα πρόταση που κατατέθηκε προς τους «θεσμούς», «έχουμε για πρώτη φορά όμως στο τραπέζι μια πιθανότητα συμφωνίας -δεν υπάρχει βεβαιότητα-, που μπορεί να δώσει προοπτική και τέλος στα σενάρια περί Grexit».

«Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, ακόμη και κάτω από εκβιασμούς, δεν λογάριασα πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα, προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία» υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους ο κ. Τσίπρας.

«Μοναδική μου δύναμη σ’ αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση ήταν η απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού» τόνισε ακόμη.

Και προσέθεσε ο πρωθυπουργός: «Ο ελληνικός λαός να κρίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

«Έξι μήνες τώρα είχαμε πόλεμο με άνισες δυνάμεις, τώρα φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη, από δω και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το αποκρύψω από το λαό» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία μάχη που δόθηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας, ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η χώρα διαπραγματεύτηκε με αξιοπρέπεια.

«Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» υπογράμμισε και παραδέχθηκε ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε, είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας. Έκανε λόγο, δε, για τελεσίγραφο που δόθηκε στις 25 Ιουνίου, που περιλάμβανε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς προοπτική.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε κύκλους στην ΕΕ που επιδιώκουν την απαλλαγή από μία αριστερή κυβέρνηση, ενώ αξιολόγησε το «όχι» του δημοψηφίσματος ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας.

«Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε και τους πολιτικούς αρχηγούς» εξήγησε και υπογράμμισε ότι εξέλαβε το «όχι» ως επιλογή αξιοπρέπειας για μια καλύτερη λύση.

«Παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, ο ελληνικός λαός πήρε μια δύσκολη και γενναία απόφαση, που εξέπληξε τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς. Αλλά δεν ζήτησε ρήξη» ξεκαθάρισε, παραδεχόμενος ότι δεν περίμενε την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα με 61%.

«Έχουμε δέσμευση για εμπροσθοβαρές επενδυτικό πακέτο 35 δισ. με δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε, για να επισημάνει: «Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών βάλαμε τρεις προϋποθέσεις: επαρκή χρηματοδότηση, επενδυτικό πακέτο, ισχυρή δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει «πιθανότητα, και όχι βεβαιότητα συμφωνίας». «Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα: είναι δύσκολη η πρόταση που έχουμε στο τράπεζι» παραδέχθηκε.

Ακόμη, εκτίμησε ότι μετά το Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα από την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

«Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης, που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να αλλάξει η Ελλάδα, αλλά και για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης» τόνισε, για να προσθέσει: «Ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε μπορεί να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς».

«Πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης» εκτίμησε επίσης, ενώ εν συνεχεία μίλησε για τον αγώνα της κυβέρνησης να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις.

«Έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας και να συνεχίσει να αγωνίζεται με πείσμα για προκοπή και ευημερία. Με βάση αυτό το εθνικό χρέος πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα τα καταφέρουμε!» τόνισε.

«Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να ζήσουμε και ως ισότιμος εταίρος» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά άρθρα