23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Νίκη για την Ελλάδα2

Για μια σημαντική νίκη που πέτυχε η Ελλάδα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Όλες αυτές τις ημέρες συνεργαστήκαμε για να αποφύγουμε παράλογες ενέργειες της τουρκικής πλευράς που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι πτυχές του Κυπριακού. Καταφέραμε αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις να φύγουν από το τραπέζι» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως είπε ανοίγουν άλλα κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι όλα αυτά τα «καταφέραμε με δύσκολη προσπάθεια».

Σε αυτό το κομμάτι ευχαρίστησε τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ «που δέχθηκε να ανοίξει το κεφάλαιο 33 αντί των κεφαλαίων που ήθελε να ανοίξει η Τουρκία, τα οποία έχουν να κάνουν με Τουρκία και Ελλάδα». «Ανοίγουν άλλα κεφάλαια. Ανοίγει η βίζα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Έγινε πράξη αυτό που προσπαθούμε τρεις μήνες: Η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι μια διεθνής κρίση που προφανώς αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα περνούσε από συμφωνία με την Τουρκία με την μείωση των ροών. Αυτό που πριν από 15 μέρες έμοιαζε με εγκαταλελειμένο σχέδιο και όλοι είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας και μιλούσαν για μονομερείς ενέργειες. Τα σχέδια για μονομερείς ενέργειες μπαίνουν στο ψυγείο.

«Τολμήσαμε αμέσως μετά την πρώτη σύνοδο Κορυφής να πάμε στη Σμύρνη. Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι ήταν παρακινδυνευμένη κίνηση. Πήραμε όμως αυτό που θέλαμε» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως: «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική και δεν περιχαρακώνεται πίσω από κορώνες, έχει επιτυχίες, όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ».

Εξάλλου, σημείωσε, «απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάλυψη ότι η συμφωνία θα είναι στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας». Όπως υπογράμμισε : «Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις από αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που γίνονται στην Ελλάδα θα είναι στα πλαίσιο της νομιμότητας και θα εξετάζονται εξατομικευμένα και όλο αυτό θα γίνεται με τη στενή συνεργασία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ειδικά για την υπηρεσία ασύλου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πετύχαμε απόφαση για άμεση ενίσχυση στις υποδομές μας και ενίσχυση στην υπηρεσία ασύλου». Όπως ανέφερε τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη χώρα 2400 άτομα.

Η απόφαση που πήραμε έχει κεντρική λογική: χτυπάμε τους διακινητές, προσπαθούμε να καταργήσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές αλλά δημιουργούμε μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

«Με αυτή την έννοια», πρόσθεσε, «η επανεγκατάσταση προσφύγων στην Τουρκία είναι ένα θετικό βήμα». Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μέσα από τα φίλτρα των προσφυγικών ροών έχουμε αποτέλεσμα. Το πρώτο φίλτρο είναι το χτύπημα του δικτύου των διακινητών στις τουρκικές αρχές».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι έχει αναλάβει την υποχρέωση να πλήξει αυτό το δίκτυο και παράλληλα σχολίασε ότι η Τουρκία πρέπει να άρει τα προσκόμματα για να είναι αποτελεσματική η επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

«Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό που αποφασίστηκε σήμερα. Δίνουμε ένα ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να βρεθούν στα ελληνικά νησιά. Αυτοί που θα έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα στο resettlement. Δεν θα περιλαμβάνονται κατά προτεραιότητα στη διαδικασία του resettlement» είπε στη συνέχεια και τόνισε ότι «το μήνυμα που βγαίνει σήμερα είναι η ενεργοποίηση των τριών αυτών φίλτρων για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές».

Ο πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου ότι «προϋπόθεση της εφαρμογής της συμφωνίας είναι η άμεση έναρξη εφαρμογής και η άμεση ανταπόκριση των τουρκικών αρχών».

Παράλληλα σημείωσε ότι αποτελεί «άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ειδομένη» που, όπως υπογράμμισε, «έχει δημιουργηθεί από χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους».

«Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους αυτούς και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα να φύγουν από την περιοχή. Η παραμονή τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους και να μεταφερθούν με ασφάλεια στα κέντρα που έχει χτίσει η ελληνική κυβέρνηση» ήταν το μήνυμά του προς τους πρόσφυγες.

«Θέλω να πιστεύω ότι πήραμε το καλύτερο που μπορούσαμε να επιτύχουμε» είπε ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά, και τόνισε ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία που είναι η μόνη διέξοδος για να βγούμε από αυτή την κρίση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αποστολή 2.400 ανθρώπων ως έκτακτο προσωπικό από την Κομισιόν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δεν είναι τοποτηρητές, είναι συνεργάτες μας».

Όπως ανέφερε: «Γράφτηκαν διάφορα στα ΜΜΕ ότι δήθεν ότι είναι εθνική μειοδοσία, ότι φτάνουν νησιά τούρκοι εκπρόσωποι για να συνεργαστούμε μαζί τους. Αν μπαίνουμε στη λογική ότι δεν πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία θα μπαίναμε στη λογική της αποθήκης ψυχών».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «ο ούγγρος πρωθυπουργός έλεγε ότι αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, να φράξουμε τα σύνορα μας για να μην έρθουν σε εμάς».

«Δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί με τη λογική «αν δεν είναι στην δική μου αυλή, ας τα βρουν αυτοί που έχουν πρόβλημα»», επισήμανε ακόμη και συμπλήρωσε ότι:

Θεωρώ ότι τοποτηρητές θα είμαστε όλοι μας. Όλοι θα είμαστε υπόλογοι αν τηρούμε τις κοινές μας δεσμεύσεις. Η επιτυχής εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα είναι η προϋπόθεση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα