Τσίπρας προς Μέρκελ: Δεν δεχόμαστε νέα μέτρα

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση τους

«Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ, το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» διεμήνυσε στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο, σε μια συνάντηση που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήταν αφιερωμένο στην οικονομία και το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην «παρεξήγηση», όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη σύγκρουση για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, ο πρωθυπουργός εξήγησε στην ομόλογό του ότι «η απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι απαραίτητη για τη στήριξη όλων όσοι έχουν υποφέρει επί οκτώ χρόνια, συνιστά δε, υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης».

Επ’ αυτού του θέματος κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε νωρίτερα σήμερα, πως η πλευρά των εταίρων ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο.

Όσον αφορά το γενικότερο ζήτημα, η κυβερνητική άποψη είναι πως «η Γερμανία δεν έχει λόγο να μη θέλει τη λύση, δεν θα πρέπει στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να θέλει να προσθέσει, με τεχνητό τρόπο μάλιστα, την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης».

Συνεπώς, «η καγκελάριος δεν έχει λόγο να καθυστερεί την αξιολόγηση», εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η καγκελάριος φέρεται να είχε πει στον πρωθυπουργό, ότι «όσοι βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής μου, βρίζουν εμένα».

Στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων, αυτές αντιμετωπίζονται ως όλον, και άρα δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε προσωπικές πολιτικές υπουργών, εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος απέρριψε και τη σεναριολογία περί αναζωπύρωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων: «Δεν υπάρχει αναζωπύρωση, όχι ακόμη τουλάχιστον. Όλα μπορούν να συμβούν, το μόνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι εκλογές», ήταν επίσης μια χαρακτηριστική αναφορά του.

Εκτός από την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε μια πολύ εγκάρδια συνάντηση. Ο σοσιαλιστής πολιτικός εμφανίστηκε υποστηρικτικός σε όλα τα ελληνικά αιτήματα στο θέμα της οικονομίας, υποστήριζαν, τέλος, οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα