Βαρουφάκης: «Ο Τσίπρας μού έδωσε εντολή για τα IOUs»

Διαβάστε τις δηλώσεις του

Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στόχευσε για μια ακόμη φορά ο αποπεμφθείς υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αποδίδοντάς του αφενός την ευθύνη για τους σχεδιασμούς περί Grexit και αφετέρου κατηγορώντας τον για συμφωνία που υπέγραψε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συνθήκη συνθηκολόγησης».

Σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι δημιούργησε ομάδα τεσσάρων – πέντε ατόμων που επεξεργαζόταν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που, όπως είπε, γινόταν από κύκλους εκτός της χώρας.

Ο τέως υπουργός, μάλιστα, επικαλέστηκε μάλιστα «εντολή του πρωθυπουργού, αλλά και του Κυβερνητικού Συμβουλίου» που, όπως ισχυρίστηκε, ήταν «να ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και για κάθε απειλή εναντίον της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη».

Και στο πλαίσιο αυτό έγιναν οι σχεδιασμοί για την έκδοση και κυκλοφορία των IOUs που στο παρελθόν είχαν διαψευστεί, αλλά τώρα ομολογούνται από τον ίδιο τον εμπνευστή τους, ο οποίος κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι «δεν προετοιμαζόμαστε» για το Grexit, αλλά ότι όλα γινόταν για να αποτραπούν τα σχέδια άλλων.

Πέραν αυτού, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης εξέθεσε τον πρωθυπουργό και με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα.

«Είναι συνθήκη συνθηκολόγησης» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό ζητάνε οι δανειστές. Κανένας από εμάς δεν ήθελε να παραδώσουμε την χώρα. Ζητούν να παραδώσουμε τη χώρα άνευ όρων».

Προσπάθησε, μάλιστα, να αποστασιοποιηθεί ο ίδιος από τις αποφάσεις και την ευθύνη έγκρισης της συμφωνίας την οποία δεν διευκρίνισε αν θα την υπερψηφίσει.

«Ως βουλευτής έχω ιερή υποχρέωση να διαβάσω προσεκτικά το κάθε άρθρο του κάθε νομοσχεδίου και να αποφανθώ. Να το δω σφαιρικά με ένα απλό ερώτημα: «Είναι βιώσιμο, υπάρχει πιθανότητα να ανακάμψει η Ελλάδα; Δεν έχω αποφανθεί ακόμα», είπε.

Σε σχέση με τις ευθύνες που του καταλογίζονται για τη ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία και τις δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι θα τον καλέσουν στην Εξεταστική για τα Μνημόνια, ο κ. Βαρουφάκης προσπάθησε να δείξει ότι αντιμετωπίζει με άνεση ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι ο ίδιος θα προσέλθει «σε οποιοδήποτε forum» και θέτοντας για τους επικριτές του το ερώτημα: «Εκείνοι θα έρθουν;».

Όσον αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αίγινα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, καθώς απουσίασε από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή, ο τέως υπουργός έκανε λόγο για κακεντρέχεια.

«Η κακεντρέχεια είναι στο “κόκκινο” και ό,τι και αν κάνω μετατρέπεται σε σκάνδαλο», ανέφερε προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει με τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο ίδιος, τέλος, επέμεινε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί το «όχι» της μεγαλειώδους Κυριακής, ενώ απέκρουσε τις αιτιάσεις ότι «είναι ο μόνος Έλληνας που θα επωφεληθεί από την κρίση» με τις πωλήσεις βιβλίων και τις διαλέξεις, υποστηρίζοντας ότι, για όσο διάστημα είναι βουλευτής, δεν πρόκειται να έχει καμία άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

«Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ από καμία διάλεξη όσο είμαι βουλευτής και ούτε πρόκειται», είπε.

Σχετικά άρθρα