Βατόπουλος: «Έρχεται lockdown δύο ταχυτήτων»

Πρόβλημα η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην επαρχία

Την σταδιακή άρση του lockdown με ορισμένες περιοχές να διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα και κάποιες άλλες όχι πρότεινε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι» ανέφερε χαρακττηριστικά ο ίδιος.

Στην συνέχεια των λεγομένων του τόνισε πως επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, όταν και θα αρχίσει το άνοιγμα της αγοράς να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τα χειρότερα πέρασαν, ενώ όπως τόνισε «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές». Ωστόσο υποστήριξε πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει ακόμα για 1-2 εβδομάδες.

«Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα» πρόσθεσε τονίζοντας πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται…

Σχετικά άρθρα