Βιτριόλι: Τι προκαλεί στο ανθρώπινο δέρμα (videos)

Η Ιωάννα κατά τύχη δεν έχασε το μάτι της

Τις συνέπειες που έχει η επαφή του ανθρώπινου δέρματος με το βιτριόλι εξήγησε ο καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Μεθενίτης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μεθενίτης, καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ, φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και εξήγησε τις συνέπειες που έχει η επαφή του ανθρώπινου δέρματος με το βιτριόλι.

Μάλιστα, ο καθηγητής προχώρησε και σε κάποια μικρά πειράματα, έτσι ώστε να καταδείξει την επικινδυνότητα του οξέος και το πόσο μεγάλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

«Είναι το θειικό οξύ, ένα από τα ανόργανα οξέα, με μεγάλες εφαρμογές στη βιομηχανία. Το βιτριόλι είναι το πυκνό θειικό οξύ. Η χρήση πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που ξέρουν τον χειρισμό, με ειδικά μέτρα προφύλαξης, και σε ειδικούς χώρους», εξήγησε μεταξύ άλλων.

«Θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό χρήσης, οι εταιρίες δεν το δίνουν αλλά ζητάνε ταυτότητα και στοιχεία. Το νομικό πλαίσιο, πάντως, υπάρχει», επεσήμανε για το κατά πόσο μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος νόμιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη, το βιτριόλι έχει τριπλή δράση στον ανθρώπινο ιστό. Συγκεκριμένα, όπως όλα τα οξέα, προκαλεί χημικό έγκαυμα, ενώ η ένωση με το νερό εκλύει πολύ υψηλά ποσοστά θερμότητας. Επίσης, έχει επιθετική αφαίρεση νερού, αυτό το κάνει και πολύ επικίνδυνο. Διασπά την ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο, αφαιρεί και τα δυο με αναλογία δυο προς ένα.

Δείτε το χαρακτηριστικό πείραμα και την ανάλυση του καθηγητή:

 

 

«Κατά τύχη έχει ακόμα το μάτι της η Ιωάννα»

«Ένα χημικό έγκαυμα είναι το πιο επείγον περιστατικό. Όταν πέφτει στο δέρμα ή στο μάτι, η δράση του συνεχίζει για πολύ χρόνο. Ξεπλένουμε αλλά επιμένουμε μέχρι να αλλάξει το PH, γιατί δεν τελειώνει η δράση του. Αλλάζει τη σύσταση των πρωτεϊνών στο δέρμα και συνεχίζει πιο βαθιά», είπε στην ίδια εκπομπή ο Γιώργος Κυμιώτης, οφθαλμίατρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

«Βλέποντας και το πείραμα του κ. συνάδελφου, αισθάνομαι τυχερός που η Ιωάννα έχει ακόμα το μάτι. Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα να σώσουμε το μάτι σαν υπόσταση, κινδύνευσε να τρυπήσει. Μετά είχε άλλες επιπλοκές, όπως μια μόλυνση που ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.

 

 

«Έχει μια λειτουργική όραση, αλλά συνεχίζονται οι επιπλοκές. Είναι ένας Γολγοθάς ζωής για την Ιωάννα», τόνισε.

πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα