Βόμβα από Σοίμπλε!

“Θα υποφέρει η Γερμανία αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα”

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας», επισήμανε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι μία ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν ζημιά και για τη Γερμανία. Χωρίς συμφωνία, Ελλάδα και Γερμανία θα υποφέρουν μαζί, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Ακόμη, αναφερόμενος στις ελληνικές απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, ο κύριος Σόιμπλε τις χαρακτήρισε «ανοησίες».

«Ούτε η τρόικα, ούτε η Γερμανία ευθύνονται για την κατάσταση της Ελλάδας», σημείωσε.

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ίσως είναι αργά για τη συμφωνία της 11ης Μαΐου, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αποκαλύπτοντας ότι η συμφωνία δεν θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο πενθήμερο

«Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες για τη σύναψη συμφωνίας πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες».

Με αυτές τις δηλώσεις  ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Επισημαίνοντας τις οφειλές του ελληνικού κράτους προς το ΔΝΤ που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, χαιρέτισε μεν τις εποικοδομητικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους ελληνες αξιωματούχους, επισήμανε δε ότι οι θετικές εξελίξεις εμφανίζονται κάπως αργά. «Μέχρι δηλαδή να φτάσουμε στο σημείο να δούμε «λευκό καπνό» στις διαπραγματεύσεις της 11ης Μαΐου τίποτε δεν μπορεί να ειπωθεί με πάσα βεβαιότητα», φέρεται να έχει δηλώσει.

«Το Eurogroup θα λάβει υπόψιν του όλα αυτά μόνο σε περίπτωση  που δοθεί  μια συνολική έκθεση από τα θεσμικά όργανα (ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ)»,  δήλωσε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από το Βερολίνο.

Και συνέχισε, αναφέροντας: «Είμαι αρκετά δύσπιστος αναφορικά με το ότι μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο μέχρι τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι που μπορώ να το αποκλείσω».

Την ίδια ώρα χρηματοδοτικές πηγές της Ευρωζώνης φέρεται, κατά το δημοσίευμα, να προτρέπουν την Ελλάδα να βάλει «νερό στο κρασί της», έτσι ώστε να αποδεσμευτεί βοήθεια προς τη χώρα και να αποφευχθεί μια χρηματοπιστωτική κρίση.

Την ίδια ώρα ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. «Εκτός βέβαια αν ο Τσίπρας χαλαρώσει και αρχίσει να μειώνει συντάξεις και να απολύει κόσμο», επισημαίνουν.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντησή τους, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξη στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά υπάρχουν ακόμη «πολλά ζητήματα προς επίλυση». Επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για διαφωνία μεταξύ των τριών θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ).

Από την πλευρά του ο κύριος Σαπέν τόνισε ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συντονίζουν τις δράσεις τους για την εξεύρεση μίας λύσης για την Ελλάδα. Όπως επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών «έχει χαθεί πολύς χρόνος στις συνομιλίες για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι δεν «βλέπει» μία συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα