17.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βόμβα από την Γερμανία

«Βόμβα» από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση».

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, αν και η Ελλάδα «βρίσκεται σε μια δύσκολή κατάσταση» εντούτοις η κατάσταση είναι «διαχειρίσιμη» δεδομένου, όπως λέει, ότι η χώρα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες».

Ο ντε Μεζιέρ, τάχθηκε υπέρ της άμεσης παραλαβής προσφύγων από την Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για «αξιοπρόσεκτη» ανθρωπιστική προσφορά της γείτονα χώρας.

Ταυτόχρονα ο Γερμανός υπουργός δήλωσε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο η χώρα του να παραλαμβάνει πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών γίνονται μια ημέρα μετά τη συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι όπου οι δύο ηγέτες έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και όχι η μετεγκατάσταση προσφύγων.

Μέρκελ: Η Ελλάδα να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της

Σε συνέντευξη παραχώρησε στην Bild και η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο, η Γερμανίδα καγκελάριος ασκεί σκληρή κριτική στην Ελλάδα για το γεγονός ότι καθυστέρησε να υλοποιήσει ως το τέλος του περασμένου έτους, 50.000 θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με μικρό μέρος της συνέντευξης που προδημοσιεύτηκε, η Άνγκελα Μέρκελ σημειώνει πως τώρα η Ελλάδα πρέπει να σπεύσει και να ολοκληρώσει τις δομές υποδοχής το ταχύτερο δυνατό, ώστε να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

«Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει κατάλυμα για 50.000 πρόσφυγες μέχρι τα τέλη του 2015» λέει η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη όπου τονίζει ότι «η καθυστέρηση πρέπει να λυθεί τώρα ταχύτατα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί για την αξιοπρεπή στέγαση αυτών των ανθρώπων».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί την βοήθεια των Ευρωπαίων εταίων της. «Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως θέλει να υλοποιήσει τα παραπάνω, όμως χρειάζεται τη βοήθειά μας, και γι’ αυτό ακριβώς η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και θα το κάνει», είπε συγκεκριμένα η Καγκελάριος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην Αυστρία και τις τέσσερις χώρες των Βαλκανίων που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της γύρω από αυτή την πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Η συμφωνία με την Τουρκία
Αντίθετα, η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία για την ελαχιστοποίηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Πληροφορίες των «Financial Times» θέλουν την Ε.Ε. και την Τουρκία να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για μεγάλο πρόγραμμα επαναπροωθήσεων ανθρώπων που δεν προέρχονται από τη Συρία.

Παρόλα αυτά, το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι η συμφωνία επανεισδοχής που έχουν υπογράψει Ε.Ε. και Τουρκία δεν καλύπτει ούτε Σύρους ούτε Ιρακινούς.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν την Παρασκευή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Τουρκία είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος σε πρόγραμμα επαναπροωθήσεων, όμως δεν θα δεχτεί την επιστροφή ανθρώπων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, με τον ορισμό του τι συνιστά εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή να είναι «γκρίζο» θέμα.

Κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί η Ε.Ε.
Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ΕΕ λόγω της προσφυγικής κρίσης, κρούει ο άτυπος σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Γκέραλντ Κνάους.

«Αν η Ελλάδα, η οποία περνά εδώ και χρόνια μια τεράστια κρίση αποσταθεροποιηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που δέχεται, τότε θα αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο αυστριακός επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας».

100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα τον Μάρτιο
Στο μεταξύ ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής,Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, στην Αθήνα, εκτίμησε μόνο το Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα