Βομβάρδισαν παλάτι του Σαντάμ Χουσέιν

Είχε μετατραπεί σε βάση του γενικού επιτελείου του Ισλαμικού Κράτους

Δύο βρετανικά αεροσκάφη συμμετείχαν στα πλήγματα που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές εναντίον ενός πρώην παλατιού του Σαντάμ Χουσέιν στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Τα δύο μαχητικά Tornado συμμετείχαν στον βομβαρδισμό καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι το μέγαρο του Χουσέιν είχε μετατραπεί σε βάση του γενικού επιτελείου του Ισλαμικού Κράτους και σε “κέντρο εκπαίδευσης για ξένους τρομοκράτες” εξήγησε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, το παλάτι και η γύρω έκταση, που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Τίγρη, χρησιμοποιούνταν ως χώρος συγκέντρωσης των τζιχαντιστών οι οποίοι από εκεί εκτελούσαν διάφορες δράσεις σχετικές με “τη διοίκηση, τον έλεγχο, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την καταστολή”.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ εδώ και μήνες έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση για να προσεγγίσουν και να ανακτήσουν τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας η οποία ελέγχεται από το ΙΚ από τον Ιούνιο του 2014. Στρατιωτικές πηγές πάντως αφήνουν να εννοηθεί ότι η επίθεση στη Μοσούλη δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Η Μοσούλη θεωρείται η ντε φάκτο “πρωτεύουσα” του ΙΚ στο Ιράκ. Την Δευτέρα οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης και οι οικογένειές τους πούλησαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν την πόλη.

Σχετικά άρθρα