Βόρεια Ελλάδα: Έτοιμα να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα

Χάθηκε το 50% της σεζόν

Έτοιμα να υποδεχτούν τους λάτρεις του χιονιού είναι τα χιονοδρομικά κέντρα, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρας, μιας και ο κορονοϊός συνεχίζει να επιβάλλει αλλαγές στον τρόπο ζωής και να στερεί την κανονικότητα από όλους τους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση της πανδημίας, αποφάσισε να βάλει στον… πάγο το άνοιγμα το χιονοδρομικών κέντρων και να μην επιτρέψει προς το παρόν τις εξορμήσεις σε χειμερινούς προορισμούς για σκι και βόλτα για καφέ σε ζεστά σαλέ.

Χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη προετοιμαστεί και περιμένουν το “πράσινο φως” από τους αρμόδιους έτσι ώστε να πάρουν φωτιά οι πίστες των σκι. Εκτός από την πολυαναμενόμενη ημερομηνία, οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών αναμένουν οδηγίες βάσει των οποίων θα τεθούν ξανά σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις τους, με τον κορονοϊό να καραδοκεί.

“Είμαστε έτοιμοι”

“Από πλευράς συντήρησης τα χιονοδρομικά κέντρα είναι έτοιμα. Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη οδηγία. Θα πρέπει να μας δώσουν τα πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσουμε και αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν“, δήλωσε στο thestival ο Μιχάλης Βαβαλέκας, μέλος της επιτροπής διαχείρισης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας και υπεύθυνος στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, στις Σέρρες.

Οι περιορισμοί που δέχονται οι πολίτες εδώ και σχεδόν έναν χρόνο είναι πολλοί και αυστηροί. Ο κόσμος έχει περιορίσει σχεδόν τα πάντα και δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό με αποτέλεσμα να στερείται ακόμα και τις ημερήσιες εξορμήσεις του. Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων όλο αυτό το διάστημα, οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των πολιτών θα είναι πολύ μεγάλη.

“Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο και σίγουρα θα υπάρξει ανταπόκριση από το κοινό καθώς οι φίλοι του βουνού, χιονοδρόμοι και επισκέπτες ανυπομονούν να απολαύσουν το σκι, τα χειμερινά σπορ και την απαράμιλλη ομορφιά των λευκών χιονισμένων τοπίων. Τηρώντας πιστά, ευλαβικά και με συνέπεια τα μέτρα προστασίας που θα ορίσει η Πολιτεία είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά μόλις δοθεί το πράσινο φως“, ανέφερε στο thestival, η Λυδία Δημοπούλου, επικεφαλής του γραφείου τύπου της εταιρείας που διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, στην Πέλλα.

“Τάξη στις ουρές”

Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός στο ενδεχόμενο ανοίγματος καθώς οι εικόνες συνωστισμού θα πρέπει να αποφευχθούν. Οι αποστάσεις μεταξύ των επισκεπτών θα πρέπει να τηρηθούν και η χρήση της μάσκας θα τους συνοδεύει όλους. “Θα χρειαστεί να βάλουμε μία τάξη στις ουρές που θα δημιουργηθούν για να πάρουν τον εξοπλισμό. Ίσως χρειαστούν και παραπάνω άτομα για να τηρούνται οι αποστάσεις. Φοβόμαστε τον συνωστισμό γιατί ο κόσμος είναι περιορισμένος“, τόνισε στο thestival ο Κώστας Γκλάρας, υπεύθυνος του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου, στην Πιερία.

“Δεν μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση”

Μπορεί τα χιονοδρομικά κέντρα να παραμένουν κλειστά και να απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις, όμως τα έξοδα τρέχουν και οι οφειλές πρέπει να εξοφληθούν. Ο κ. Βαβαλέκας υποστήριξε ότι έχει χαθεί παραπάνω από το 50% της χειμερινής σεζόν και πως ακόμα και αν αρθεί το μέτρο που προβλέπει “λουκέτα” στα χιονοδρομικά, “δεν μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση“.

Βέβαια, το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων θα τονώσει οικονομικά τον κλάδο και με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν ορισμένα πάγια έξοδα, αλλά και θα ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες μιας και τα πρώτα αποτελούν κινητήρια πηγή ανάπτυξης για αυτές.

“Σίγουρα θα υπάρξουν κάποια έσοδα που μπορούν να περιορίσουν τις απώλειες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη αφού αυτή την στιγμή τα χιονοδρομικά κέντρα στην συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που αποτελούν και τους σημαντικότερους πόλους χειμερινού τουρισμού παραμένουν κλειστά. Στόχος μας είναι να δημιουργούνται οφέλη για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες“, συμπλήρωσε η κα. Δημοπούλου.

“Τι να το κάνω αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά και θα είναι κλειστή η εστίαση;”

Την αγανάκτησή του εξέφρασε μιλώντας στο thestival, ο Γιώργος Πλατίτσας, ιδιοκτήτης του σαλέ στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, στην Ημαθία, σχετικά με το κλείσιμο της εστίασης ειδικά στην κατηγορία της δικής του επιχείρησης.

Το μαγαζί του κ. Πλατίτσα λειτουργεί μόνο τη χειμερινή σεζόν και όταν είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εργάζεται συγκεκριμένους μήνες του χρόνου. Όμως, ο κορωνοϊός και τα μέτρα που λαμβάνουν οι ειδικοί δεν του επιτρέπουν να ανοίξει την επιχείρησή του και όπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα της εστίασης δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

“Είμαστε δεύτερη χρονιά χωρίς δουλειά. Η κατάσταση είναι τραγική. Είμαστε λίγοι και δεν μπορούμε να ακουστούμε. Τι να το κάνω αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά και θα είναι κλειστή η εστίαση;“, διερωτάται και συμπληρώνει: “ακόμα και αν ανοίξει η εστίαση μέσα Μαρτίου για μένα είναι τέλος σεζόν. Δεν μπορώ να δουλέψω“.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού έξω από γνωστά εμπορικά καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο ίδιος υποστήριξε ότι η λήψη μέτρων γίνεται επιλεκτικά και ορισμένοι κλάδοι υποφέρουν περισσότερο από άλλους, χωρίς να υπάρχει η στήριξη που θα έπρεπε. “Τα σαλέ φταίνε; Στην Τσιμισκή που γινόταν της κακομοίρας δεν πειράζει; Κανείς δεν ήρθε να μας ρωτήσει πώς είναι η κατάσταση“, κατέληξε.

Το βέβαιο είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, έτσι ώστε η επιτροπή των ειδικών για τη διαχείριση της πανδημίας να αποφασίσει το άνοιγμα ή όχι των χιονοδρομικών κέντρων σε νέα δεδομένα.

πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα