Βούλιαξε από τουρίστες η Μαγιόρκα

Έως και 2,1 εκατ. πάνω στο νησί

Η τουριστική κίνηση στις Βαλεαρίδες Νήσους της δυτικής Μεσογείου ξεπέρασε φέτος κάθε ρεκόρ και πρόβλεψη κάτι που δεν αρέσει στους κατοίκους.

Οι ντόπιοι κάνουν λόγο για «εισβολή» και για το ότι οι τουρίστες μετέτρεψαν το «isla de la calma», το νησί της ηρεμίας, στην απόλυτη «κόλαση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το αεροδρόμιο της Μαγιόρκα μέτρησε έως και 180.000 αναχωρήσεις και αφίξεις επιβατών εντός 24ώρου. Επίσης υπήρξαν μέρες όπου οι ντόπιοι έπρεπε να μοιραστούν τους δρόμους του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού με 90.000 (!) ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Ήταν το υπ΄ αριθμόν ένα θέμα συζήτησης φέτος στα μπαρ και καφέ του νησιού: η Μαγιόρκα βούλιαξε από κόσμο. Ο αριθμός των τουριστών είναι υπερβολικά μεγάλος, ακόμη και το Σεπτέμβριο.

Την ανησυχία τους εκφράζουν και οι τοπικοί άρχοντες

Η αντιδήμαρχος του νησιού Αουρόρα Γιάρντι του αριστερού Podemos είναι πεπεισμένη ότι το νησί έχει φτάσει στα όριά του και ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο υπουργός Τουρισμού Μπιέλ Μπαρθελό δεν έκρυψε την ανησυχία του όταν ανακοίνωσε ότι κατά διαστήματα συνωστίζονταν στο μικρό νησί των Βαλεαρίδων έως και 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η κατάσταση εκνευρίζει βέβαια όλο και περισσότερο τους ντόπιους. «Το διαπιστώνει κανείς σε σχόλια στο facebook και το twitter», είπε ο Μπαρθελό προς το dpa. Για να προσθέσει βέβαια ότι δεν πρόκειται για ένα εντελώς νέο φαινόμενο, «εδώ και 20 χρόνια έτσι είναι».

Ο ίδιος υποστηρίζει από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, την άνοιξη του 2015, ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο και μια πιο ισορροπημένη κατανομή των τουριστικών μαζών όλους τους μήνες του χρόνου.

Επίσημα στοιχεία για τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ακόμη, εντούτοις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι με 1,84 εκατομμύρια επισκέπτες ο Ιούλιος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015.

Ο αριθμός των Γερμανών τουριστών αυξήθηκε κατά 5% στις 609.000.

Την ώρα που ομάδες ακτιβιστών ζητούν έναν περιορισμό στον αριθμό των κλινών ή και την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των τουριστών, οι πολιτικοί είναι αρκετά πιο συγκρατημένοι στις αντιδράσεις τους.

«Κανένας τουρίστας δεν περισσεύει», τονίζει το συντηρητικό στρατόπεδο. Ακόμη και το σοσιαλιστικό οικονομικό συμβούλιο του νησιού προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε εάν «έκλειναν οι πόρτες». Αντ΄ αυτού και με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της Μαγιόρκα, το συμβούλιο προκρίνει επενδύσεις στη βελτίωση των υποδομών.

Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στο δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρεται πως το λιμάνι είναι στα όριά του, ολοένα και περισσότεροι δήμαρχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το φαινόμενο της λειψυδρίας. Το δε σύστημα αποχέτευσης έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές στα όριά του και η δυσοσμία είναι πολύ έντονη.

Σχετικά άρθρα