21.2 C
Thessaloniki
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Βουβή πόλη η Μαδρίτη: «Είμαστε απροστάτευτοι και εξαρτημένοι»

Χωρίς μετρό, χωρίς φανάρια, χωρίς ασανσέρ, χωρίς ίντερνετ και σήμα κινητής τηλεφωνίας η Μαδρίτη ήταν μία βουβή πόλη λίγα λεπτά μετά το ιστορικού μεγέθους μπλακ άουτ στην Ισπανία.

Το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε πεζούς που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, γονείς που έψαχναν τα παιδιά τους στα σχολεία, ατελείωτα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, εγκλωβισμένους στα ασανσέρ. Το μόνο που έτρεχε με ταχύτητες φωτός ήταν η αβεβαιότητα και οι φήμες.

Η διακοπή ρεύματος που έπληξε σχεδόν ολόκληρη την Ισπανία δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Μαδρίτη, όπου η καθημερινότητα διαταράχθηκε και αποσυντονίστηκε πλήρως με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να λειτουργεί σαν «φάντασμα».

«Υπήρχε μία… καθησυχαστική ανησυχία»

Ο Δημήτρης Μιχάλης είναι επιχειρηματίας που ταξιδεύει συχνά στη Μαδρίτη. Βρέθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα και το ethnos.gr κατάφερε να επικοινωνήσει για λίγο μαζί του αργά το βράδυ της Δευτέρας 28/4.

«Ήταν κάτι το πρωτοφανές. Απόκοσμο θα το χαρακτήριζα. Ημουν τυχερός γιατί βρισκόμουν στο δεύτερο όροφο ενός νεοκλασσικού κτιρίου. Σκοτείνιασαν όλα. Τα πρώτα λεπτά όλοι πίστευαν πως είναι κάτι τοπικό. Σταδιακά και μετά από πολύ ώρα καταλαβαίναμε πως είναι κάτι γενικό και μεγάλο. Προσωπικά χρειάστηκε να περπατήσω πολλά χιλιόμετρα μέχρι να βρω το διαμέρισμα που μένω. Κι εκεί υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Το κινητό μου λειτουργούσε τα πρώτα λεπτά, μετά τα πάντα μπλόκαραν αλλά δεν ξέρω εάν ήταν από το μπλακ άουτ ή την υπερφόρτωση. Τα πρώτα λεπτά χτυπούσαν συναγερμοί, υπήρχαν κορναρίσματα. Σταδιακά επικράτησε μία πρωτοφανής ηρεμία. Τουλάχιστον εγώ έτσι νόμιζα. Υπήρχε ένας διάχυτος φόβος αλλά και μία “καθησυχαστική ανησυχία” πως συμβαίνει κάτι πολύ μεγάλο και μας επηρεάζει όλους», είπε ο επιχειρηματίας στην εστίαση που βρέθηκε στη Μαδρίτη για να προπαρασκευάσει τη διοργάνωση συνεδρίου.

Έχουν όλα ακυρωθεί

Τα πάντα έχουν ακυρωθεί. Δεν γνωρίζει καν αν θα γίνουν τα ραντεβού του και τι του ξημερώνει η μέρα. «Όλοι φοβούνται ένα νέο μπλακ άουτ. Κάνουν όλοι τα απαραίτητα και προετοιμάζονται. Εχουν ακυρωθεί σχεδόν τα πάντα ακόμα και στις περιοχές που υπάρχει ρευματοδότηση. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη και υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Ακούμε πολλά και λέγονται πολλά αλλά δεν θα ήθελε να αναφερθώ στις φήμες γιατί δε βοηθάει».

Κατέρρευσε η κινητή τηλεφωνία

Το μετρό σταμάτησε να λειτουργεί, οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν, τα ασανσέρ ακινητοποιήθηκαν και η κάλυψη κινητής τηλεφωνίας κατέρρευσε. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να επικοινωνήσουν και όσοι το πέτυχαν κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν και άλλους συμπολίτες τους αλλά τις περισσότερες φορές μάταια. Τα συνεργεία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας έχασαν τον έλεγχο και πολλά από αυτά εγκλωβίστηκαν στο μέγκα μποτιλιάρισμα που δημιουργήθηκε.

Αβεβαιότητα και αλληλεγγύη

Χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στο κέντρο βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο, προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει και να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σκηνές αβεβαιότητας, αλλά και αλληλεγγύης, εκτυλίχθηκαν στους δρόμους καθώς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είχαν καταρρεύσει.

«Έτσι θα είναι στον πόλεμο»

«Κάπως έτσι θα είναι σε έναν πραγματικό παγκόσμιο πόλεμο, είμαστε απροστάτευτοι και εξαρτημένοι. Αυτό είναι από τα πράγματα που άκουσα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση πρόσθεσε ο Δημήτρης Μιχάλης. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευδαν μαζικά γύρω από τα αυτοκίνητα για να ακούσουν ραδιόφωνο. Όποιοι σταθμοί είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το σήμα τους δεν είχαν ενιαία πληροφόρηση. Και εκείνοι δεν γνώριζαν τίποτα τις πρώτες ώρες επομένως οι φήμες οργίαζαν και ο πανικός ήταν προ των πυλών.

Γονείς έψαχναν τα παιδιά τους

Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και για τους γονείς που προσπάθησαν να φτάσουν στα σχολεία για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν διέθεταν γεννήτριες και βασίζονταν στο φως της ημέρας για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όσο ήταν δυνατόν.

Οι δρόμοι περιμετρικά του κέντρου πνίγηκαν στην κυκλοφορία. Η απουσία φωτεινών σηματοδοτών και αστυνομικών οδήγησε σε χάος στις διασταυρώσεις, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Πολλοί εργαζόμενοι επέστρεφαν με τα πόδια, συχνά διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Άντεξαν τα νοσοκομεία

Μοναδική εξαίρεση τα νοσοκομεία τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν υποδομές παροχής ρεύματος με γεννήτριες και με λίγα προβλήματα κατάφεραν να υποστηρίξουν μηχανήματα και νοσηλευόμενους.

Το πάθημα να γίνει μάθημα

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση κατέδειξε τη μεγάλη εξάρτηση των σύγχρονων πόλεων από την ηλεκτρική ενέργεια και τις επικοινωνίες, ενώ η αδυναμία των υποδομών να αντεπεξέλθουν δημιούργησε ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών σε τέτοια περιστατικά.

Το σίγουρο είναι πως η 28η Απριλίου θα αλλάξει πολλά και θα χρειαστεί να επενδυθούν περισσότερα για να μην επαναληφθεί.

Πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα