Βρέθηκαν εκρηκτικά στο Πόρτο Καρράς

Αρχίζει σήμερα (25/11) η καταστροφή τους

Από σήμερα αρχίζει η καταστροφή της μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών που βρέθηκαν σε δύο χώρους στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Η επιχείρηση σύμφωνα με πληροφορίες θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο, καθώς οι εκρηκτικές ύλες θα απομακρύνονται και θα καταστρέφονται στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο ξενοδοχεί, λίγες-λίγες, για να αποφευχθούν άλλοι κίνδυνοι.

Οι εκρηκτικές ύλες 350 τεμαχίων αμμωνίτη και γαλακτώματος ανιχνεύθηκαν στις 22 Νοεμβρίου και 23 του μήνα, σε αποθηκευτικούς χώρους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Porto Carras” στη Χαλκιδική, σύμφωνα με το xalkidikipolitiki.gr. Αμέσως μετά την ανεύρεση των εκρηκτικών σήμανε συναγερμός στην ΕΛΑΣ που έσπευσε και κατέγραψε τις ποσότητες των εκρηκτικών ενώ το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου ξεκίνησε ήδη έρευνες για το πως βρέθηκαν τα εκρηκτικά στο χώρο, ποιός ήταν ο ιδιοκτήτης τους και πιο σκοπό εξυπηρετούσαν. Ειδική μονάδα της αστυνομίας κατέφθασε στο συγκροτημα από τη Θεσσαλονίκη, στο χώρο, εξέτασε τα εκρηκτικά και τα ασφάλισε.

Τα εκρηκτικά βρέθηκαν σε δύο κλειστές αποθήκες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, από εργαζόμενους, όταν αυτοί τις άνοιξαν για να τις καθαρίσουν, και όπως διαπιστώθηκε φέρουν σημάδια φθοράς.

Από τις 08:00 π.μ. σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ελεγχόμενη καταστροφή των προαναφερόμενων εκρηκτικών υλών από αρμόδιο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ, πλησίον της μαρίνας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Porto Carras” και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την πλήρη εξουδετέρωση του συνόλου της ανευρεθείσας εκρηκτικής ύλης, όπως γράφει το xalkidikipolitiki.gr.
Η εξουδετέρωση θα γίνει στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα για να αποφευχθούν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μεταφορά τους.

Τι είναι – που χρησιμοποιείται

Ο αμμωνίτης είναι κονιώδες εκρηκτικό με κύρια συστατικά το νιτρικό αμμώνιο και το τρινιτροτολουόλιο (ΤΝΤ). Δεν περιέχει νιτρογλυκερίνη ή νιτρογλυκόλη ή άλλες τοξικές ενώσεις όπως το δινιτροτολουόλιο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε τρινιτροτολουόλιο αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία του προϊόντος σε σύγκριση με το ANFΟ. Ο αμμωνίτης είναι οικονομικό εκρηκτικό για χρήση σε διατρήματα μικρής ή μεσαίας διαμέτρου. Χρησιμοποιείται ευρέως σε λατομεία και δημόσια έργα με μαλακά ή λιγότερο σκληρά πετρώματα. Η απουσία νιτρογλυκόλης ή νιτρογλυκερίνης καθιστούν το προϊόν ασφαλές κατά τη χρήση του. Ο αμμωνίτης έχει μικρή αντοχή στην υγρασία και δεν συνιστάται η χρήση του σε υγρές συνθήκες. Η έναυσή του μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν κοινό πυροκροτητή Νο.8. Ο συνδυασμός του με γαλακτώματα το καθιστούν κατάλληλο για χρήση σε όλα τα είδη ανατινάξεων. Ανάλογα με το είδος του πετρώματος και τις ανάγκες της ανατίναξης, χρησιμοποιείται είτε σαν εκρηκτικό έναυσης (primer), είτε σαν κύριο εκρηκτικό στον πυθμένα (bottom charge), είτε σε όλο το μήκος του διατρήματος (columncharge).

Σχετικά άρθρα