Βρέθηκε σπάνιος μαύρος πάνθηρας στην Αφρική

Εμφανίστηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια

Σε μία ανεπανάληπτη επιτυχία προχώρησε ο Βρετανός φωτογράφος Will Burrard-Lucas, ο οποίος κατάφερε να απαθανατίσει για πρώτη φορά εδώ και έναν ολόκληρο αιώνα, ένα από τα πιο «μυθικά» πλάσματα της αφρικανικής ηπείρου.

Ο Βρετανός φωτογράφος κατόρθωσε, μετά από επισταμένες και πολύχρονες προσπάθειες, να καταγράψει με την κάμερά του τις κινήσεις μίας εξαιρετικά σπάνιας λεοπάρδαλης στο πάρκο άγριας ζωής Camp Laikipia της Κένυας.

Ο Burrard-Lucas προσπαθούσε εδώ και χρόνια να «παγιδεύσει» το μοναδικό αιλουροειδές, όμως μετά από εντατικές συζητήσεις με τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής, κατάφερε να βρει τις πιο συνηθισμένες διαδρομές της εν λόγω λεοπάρδαλης και να την φωτογραφίσει για πρώτη φορά μετά το 1909.

Ο Burrard-Lucas τοποθέτησε δεκάδες κάμερες κατά μήκος των διαδρομών όπου κατά καιρούς έχουν θεαθεί τα άγρια ζώα, οι οποίες με την βοήθεια των ασύρματων αισθητήρων κίνησης που είχαν ενσωματωθεί σε αυτές, κατάφεραν να τραβήξουν μερικές μοναδικές εικόνες, συστήνοντας την μαύρη λεοπάρδαλη της Αφρικής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι μαύρες λεοπαρδάλεις θεωρούνται ως ένα από τα πιο απειλούμενα είδη αιλουροειδών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μέχρι και σήμερα οι ειδικοί αδυνατούν να προσδιορίσουν έστω και κατ’ εκτίμηση τον συνολικό τους πληθυσμό.

Το χαρακτηριστικό τους μαύρο χρώμα προέρχεται από μία γενετική ανωμαλία, που έχει σαν αποτέλεσμα την έκκριση πολλαπλάσιων του φυσιολογικού ποσοτήτων μελανίνης, ενώ το μέγεθος κι η συνολικότερη συμπεριφορά τους είναι παρόμοια με αυτήν των πιο ανοιχτόχρωμων «συγγενών» τους.

Ο Βρετανός φωτογράφος δήλωσε συγκλονισμένος από την απρόσμενη επιτυχία του, ενώ ανέφερε ότι χρειάστηκε να δει τις φωτογραφίες ξανά ξανά μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι είχε πετύχει τον στόχο που πάλευε επί χρόνια.

Σχετικά άρθρα