Βρέθηκε το τρένο με χρυσό των Ναζί στην Πολωνία

Ράβδοι, πίνακες, κοσμήματα…

Σχεδόν βέβαιες είναι οι πολωνικές αρχές πως βρήκαν ένα θαμμένο τρένο των Ναζί που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς προς τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και φέρεται να ήταν γεμάτο με όπλα και θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας.

«Είμαι κατά 99% βέβαιος ότι ένα τέτοιο τρένο υπάρχει όμως οι πληροφορίες για το περιεχόμενό του είναι προς το παρόν αδύνατον να επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πιοτρ Ζουκόφσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την απίστευτη ανακάλυψη ισχυρίζονται πως έκαναν στο Βάλμπζιχ ένας Πολωνός και ένας Γερμανός, κυνηγοί θησαυρών.

Ο θρύλος αναφέρει πως υπήρχαν αμαξοστοιχίες γεμάτες με χρυσό και κοσμήματα, οι οποίες κατευθύνονταν στο Βερολίνο προς τα τέλη του πολέμου.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με ειδικό ραντάρ δείχνουν κάτω από το έδαφος κάτι που μοιάζει με τρένο και το μήκος του ξεπερνά τα 100 μέτρα. Τα βαγόνια του ήταν θωρακισμένα, γεγονός που ενδεχομένως να μετέφερε ειδικό φορτίο «ίσως στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά ίσως και κοσμήματα, έργα τέχνης ή αρχεία», είπε ο Ζουκόφσκι στους δημοσιογράφους.

Οι αρχές άρχισαν να ψάχνουν μόλις πρόσφατα για το τρένο αυτό, αφότου ενημερώθηκαν από τους δύο κυνηγούς θησαυρών ότι το εντόπισαν στη νοτιοδυτική Πολωνία και ζητούν το 10% της αξίας του ως αμοιβή.

Επί δεκαετίες κυκλοφορούσαν φήμες ότι ένα τρένο των Ναζί είχε «εξαφανιστεί» μέσα σε μια σήραγγα κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με τη Γερμανία, ενώ πλησίαζαν στην περιοχή οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού. Ο Ζουκόφσκι αποκάλυψε ότι η αρχική πηγή των θρύλων αυτών ήταν ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι βοήθησε το «κρύψιμο» του τρένου. «Στο νεκροκρέβατό του, έδωσε την πληροφορία μαζί με ένα σχεδιάγραμμα του πού μπορεί να βρισκόταν», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ειδικοί αναζητούν τρόπους για να φτάσουν στο θαμμένο τρένο. Το υπουργείο Πολιτισμού προειδοποίησε την Πέμπτη ότι μπορεί η περιοχή να είναι παγιδευμένη με εκρηκτικά και κάλεσε τυχόν κυνηγούς θησαυρών και φιλοπερίεργους να μην την πλησιάζουν.

 

 

 

Σχετικά άρθρα