Βρήκαν οστά πειρατή σε προαύλιο σχολείου

Τον βρήκαν εργάτες που έσκαβαν στην περιοχή

Ένας ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε κάτω από τη αυλή ενός σχολείου του Εδιμβούργου μπορεί τελικά να ανήκει σε έναν πειρατή του 16ου αιώνα, ισχυρίζονται αρχαιολόγοι.

Ο σκελετός ανακαλύφθηκε από εργάτες που έσκαβαν την αυλή του Δημοτικού Σχολείου Βικτόρια, στην περιοχή Νιουχέιβεν του Εδιμβούργου. Κατόπιν χρονολόγησής του με άνθρακα, διαπιστώθηκε ότι τα οστά άνηκαν σε έναν άνθρωπο που έζησε στα τέλη του 16ου ή στις αρχές του 17ου αιώνα.

Με βάση αυτό το δεδομένο, αλλά και λόγω της εγγύτητας του σχολείου με την περιοχή του λιμανιού του Νιουχέιβεν, όπου κάποτε βρισκόταν ένα ικρίωμα στο οποίο εκτελούνταν δημόσια οι πειρατές με απαγχονισμό, οι αρχαιολογική ομάδα που έχει αναλάβει την εξέταση των οστών είναι σχεδόν σίγουρη ότι ο κάτοχός τους ήταν ένας από τους κακοποιούς που αποτελούσαν τον «φόβο και τον τρόμο» των θαλασσών.

Το γεγονός ότι τα οστά δεν βρέθηκαν κοντά σε κάποιο από τα αρχαία νεκροταφεία της περιοχής, αλλά κοντά στο σημείο όπου παρέμεναν κρεμασμένες – για παραδειγματισμό – οι σοροί των εκτελεσθέντων δείχνει ότι δεν επρόκειτο για έναν απλό κάτοικο της περιοχής, εξηγούν οι επιστήμονες. Ο άνδρας θα πρέπει να είχε παραμείνει κρεμασμένος στο ικρίωμα για αρκετές μέρες μετά το θάνατό του,  επισημαίνουν, προτού τελικά ταφεί κάπου εκεί κοντά, σε έναν ρηχό και ανώνυμο τάφο.

Η αρχαιολογική ομάδα όμως έκανε και ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους για να «αναπλάσει» το πρόσωπο του μυστηριώδους πειρατή, που πρέπει να ήταν περίπου 50 ετών όταν εκτελέσθηκε.

Όσο για τα παιδιά του σχολείου όπου βρέθηκαν τα οστά, δηλώνουν ενθουσιασμένο η αυλή όπου έπαιζαν έκρυβε ένα τόσο συναρπαστικό «μυστικό». Γι’ αυτά, εξάλλου, ο κόσμος των πειρατών μοιάζει με ρομαντικό παραμύθι που απέχει πολύ από τη βίαιη και σκληρή πραγματικότητα.

Σχετικά άρθρα