Βρυξέλλες: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Καταλονίας

«Ευρώπη, ξύπνα!», το σύνθημα της διαδήλωσης για την ανεξαρτησία της περιοχής

Περίπου 45.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν χθες (7/12) στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα δύο οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και στηλιτεύουν τη στάση της ΕΕ.

Οι οργανωτές είχαν ανακοινώσει πως υπολόγιζαν ότι 20.000 άνθρωποι θα συμμετείχαν στη διαδήλωση, αλλά η προσέλευση ήταν υπερδιπλάσια.

Η «επίσημη καταμέτρηση» της αστυνομίας των Βρυξελλών ανακοινώθηκε περίπου μία ώρα αφότου ξεκίνησε η πορεία από ένα πάρκο που βρίσκεται πολύ κοντά στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η πορεία, «πνίγηκε» σε ένα κύμα από σημαίες με κόκκινες και κίτρινες ρίγες, που είναι τα χρώματα της Καταλονίας.

Πολλά συνθήματα στρέφονταν κατά της στάσης των ηγετών της ΕΕ.

«Η δημοκρατία; Την υπερασπιζόμαστε όταν μας βολεύει», μπορούσε να διαβάσει κανείς σε ένα πανό με το πορτρέτο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο οι αυτονομιστές κατηγορούν ότι πήρε το μέρος της Μαδρίτης που ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής και απέπεμψε την περιφερειακή κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Ένα άλλο πανό έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στη στάση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι το 2017 και εκείνην του πρώην δικτάτορα Φράνκο στις αρχές του Εμφυλίου Πολέμου το 1936, ρωτώντας στα αγγλικά: «Αυτές είναι οι αξίες της ΕΕ;»

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα