Βρυξέλλες: Νέο σενάριο τρόμου!

Οι τρομοκράτες ήθελαν να φτιάξουν ραδιενεργή βόμβα!

Ένα σενάριο πραγματικός εφιάλτης: οι τρομοκράτες που αιματοκύλησαν το Παρίσι ήθελαν να μπουν σε πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου με στόχο να κλέψουν υλικά και να φτιάξουν τη δική τους ραδιενεργή βόμβα! Οι αδερφοί Ιμπραΐμ και Χαλίντ ελ Μπακράουι, οι δυο αναγνωρισμένοι καμικάζι αυτοκτονίας των Βρυξελλών, παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό την καθημερινότητα του διευθυντή του πυρηνικού προγράμματος του Βελγίου και στόχος τους ίσως να ήταν να τον απαγάγουν ώστε να τους δώσει πρόσβαση στους πυρηνικούς σταθμούς!

Ο Κλοντ Μονικέ, που ερευνά τις απειλές στον πυρηνικό τομέα της Ευρώπης, είπε στο NBC News, σύμφωνα με τη Daily Mail πως «οι τρομοκράτες, αφελώς, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν για να εισβάλουν σε εργαστήρια και να αποκτήσουν πυρηνικά υλικά για να φτιάξουν τη δική τους “βρώμικη” βόμβα».

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας Dernier Heure πως οι τρομοκράτες παρακολουθούσαν τον διευθυντή του πυρηνικού προγράμματος του Βελγίου έγινε γνωστό πως σε 11 εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τιάνζ (που έχει τρεις αντιδραστήρες), το οποίο βρίσκεται 40 μίλια έξω από τις Βρυξέλλες, απαγορεύτηκε η είσοδος και τους κατασχέθηκαν οι άδειες εισόδου στις εγκαταστάσεις. Και αυτό, μοιραία, οδήγησε στο συμπέρασμα πως ίσως οι τρομοκράτες να είχαν βοήθεια εκ των έσω στα σχέδιά τους για κλοπή πυρηνικό υλικών και κατασκευή ραδιενεργού βόμβας.
Καθαριστές στο αεροδρόμιο!

Η αποκάλυψη ανήκει σε θείο των δυο βομβιστών αυτοκτονίας στο Μετρό και το αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον οποίο οι Ιμπραΐμ και Χαλίντ ελ Μπακράουι είχαν πιάσει δουλειά ως καθαριστές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και έτσι όχι μόνο ήξεραν τα κενά ασφαλείας που υπήρχα αλλά και πως να αποφύγουν τους ελέγχους!

«Δούλευαν ως καθαριστές στο αεροδρόμιο και ένα εστιατόριο. Δεν τελείωσαν το σχολείο. Καθάριζαν το αεροδρόμιο τους καθημερινούς μήνες» είπε ο θείος των ελ Μπακράουι στη Daily Mail. Αποκάλυψε επίσης ότι οι γονείς των δυο βομβιστών είναι καταρρακωμένοι, δεν τρώνε, δεν κοιμούνται, δεν μιλούν και πενθούν για το θάνατο που σκόρπισαν τα παιδιά τους. Και η κοπέλα του Ιμπραΐμ, Σαντρίν, δεν μπορεί να πιστέψει τι έγινε το μοιραίο πρωινό της Τρίτης 22 Μαρτίου.

Ο Ιμπραΐμ και ο Χαλίντ ελ Μπακράουι (ο ένας από τους οποίους μάλιστα φοίτησε σε καθολικό σχολείο) ήταν άριστοι μαθητές. «Ήταν σοβαρά παιδιά και διάβαζαν πολύ» είπε ο θείος τους, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν. Τα αδέρφια στράφηκαν στο έγκλημα και μάλιστα αμφότεροι είχαν φυλακιστεί και ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Αφού εγκατέλειψαν το σχολείο, έπιασαν δουλειά σε εταιρία καθαρισμού, η οποία είχε σύμβαση με το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ. Ίσως γι’ αυτό να επιλέχθηκε ως στόχος το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Ο θείος των δυο καμικάζι είπε πως τα αδέρφια άλλαξαν από τη στιγμή που φυλακίστηκαν για ληστείες ή επιθέσεις με Καλάσνικοφ κατά αστυνομικών. Και θεωρεί πως ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη φυλακή. «Όλα ήταν διαφορετικά μετά τη φυλάκισή τους. Τα ρούχα τους, η συμπεριφορά τους. Αλλά δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να έκαναν κάτι τέτοιο. Ο Ιμπραΐμ ήταν ένας άνδρας που πάντα ήθελε να βοηθάει τους άλλους».

Η διοίκηση του αεροδρομίου δεν επιβεβαιώνει ότι δούλευαν εκεί οι τρομοκράτες. Όλα αυτά μετά και την αποκάλυψη ότι ο Χαλίντ ελ Μπακράουι είχε συλληφθεί για παραβίαση των περιοριστικών όρων όταν συναντήθηκε με εγκληματίες, τον περασμένο Μάιο αλλά οι βελγικές αρχές δεν έκαναν τίποτα.

De Standaard: Έπιασαν τον συνεργό του Χαλίντ στο Μετρό

Λίγες ώρες μετά τις επιχειρήσεις των βελγικών αρχών που οδήγησαν στη σύλληψη άλλων έξι υπόπτων, η εφημερίδα De Standaard αναφέρει ότι η αστυνομία έχει συλλάβει και τον άνδρα που εμφανίζεται στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του Μετρό να συνοδεύει τον καμικάζι αυτοκτονίας Χάλιντ Ελ Μπακράουι.

Σύμφωνα με τον Eric Pania, που βρισκόταν στο συρμό λίγο πριν από την έκρηξη, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο VTR: “Ήταν δυο άνδρες. Ο ένας φερόταν περίεργα και έπαιζε με μια τσάντα που την έδωσε στον άλλο. Μου φάνηκε περίεργο και βγήκα από το τρένο. Λίγο μετά άκουσα την έκρηξη πίσω μου”.

Για την ώρα, η εισαγγελία του Βελγίου δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία για τη σύλληψη του υπόπτου. Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, ο άνδρας, τον οποίο δεν κατονομάζει, συνελήφθη μετά την αναγνώρισή του από έναν αστυνομικό από τις εικόνες που υπήρχαν από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό.

Στο μεταξύ το δημόσιο βελγικό δίκτυο RTBF μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε και έβδομο ύποπτο στην περιοχή του Φορέ μετά τις έξι συλλήψεις που έγιναν αργά το βράδυ της Πέμπτης (24.03.2016). Η βελγική εισαγγελία ανακοίνωσε πως οι έξι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικών ερευνών στα προάστεια των Βρυξελλών Σάρμπεκ στο βορρά και Τζέτα στα δυτικά, καθώς και στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Σχετικά άρθρα