7.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

VW: Αποζημίωση σε πρώην εργαζομένους της

Volkswagen ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τους εισαγγελείς της Βραζιλίας στο Σάο Πάολο, σχετικά με την αποζημίωση πρώην εργαζομένων της στη χώρα, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Όπως έγραψε ο guardian.com πρώην εργαζόμενοι της Volkswagen και οι οικογένειές τους ζητούν -εδώ και πέντε χρόνια- αποζημιώσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία για τη συνεργασία της με το στρατιωτικό καθεστώς στη Βραζιλία (1964-1985). Οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εταιρείες, ανάμεσά τους και η Volkswagen, βοηθούσαν μυστικά το στρατιωτικό καθεστώς να εντοπίζει «ανατρεπτικά στοιχεία» και ακτιβιστές που εργάζονταν σε αυτές. Στη συνέχεια αυτοί συλλαμβάνονταν και βασανίζονταν, ενώ άλλοι έχαναν τις δουλειές τους και μετά δεν μπορούσαν να εργαστούν αλλού, σύμφωνα με την dw.com.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Volkswagen, του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και των εισαγγελέων πολιτειών, η αυτοκινητοβιομηχανία θα καταβάλει 36 εκατ. ρεάλ (5,54 εκατ. ευρώ) σε αποζημιώσεις, από τα οποία τα 16,8 εκατ. ρεάλ (2,59 εκατ. ευρώ) θα καταβληθούν σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Επίσης, σύμφωνα με το autoblog ένα ποσό θα δοθεί σε διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έρευνα και η επίσημη παραδοχή

Όλα ξεκίνησαν όταν, το 2016, η Volkswagen ζήτησε ανεξάρτητη έκθεση (120 σελίδων) -από τον Γερμανό ιστορικό Κρίστοφερ Κόπερ- η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως στελέχη της ασφάλειας της VW στη Βραζιλία συνεργάστηκαν με το στρατιωτικό καθεστώς. Αυτή η συνεργασία διήρκησε από το 1969 ως το 1979 και οδήγησε στη σύλληψη «τουλάχιστον επτά εργαζομένων», όπως έγραψε η έκθεση, σε μια εποχή που ήταν γνωστή η πρακτική των βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η αστυνομία.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2017, τα πεπραγμένα στελεχών της και τις σχέσεις τους με το στρατιωτικό καθεστώς στη Βραζιλία έδωσε επίσημα στη δημοσιότητα η Volkswagen, παραδεχόμενη ότι υπάλληλοί της διατηρούσαν στενές σχέσεις με τη χούντα και εργάζονταν ως καταδότες. Επομένως, παραδέχτηκε επίσημα πως έπρεπε να πληρώσει για αυτό.

Στη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία πέθαναν ή εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 434 άνθρωποι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας που συστάθηκε για να ερευνήσει τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος.

Ταυτόχρονα, περίπου 20.000 άνθρωποι καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν. Το επίσης βέβαιο είναι πως η Volkswagen αποτελεί την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία η οποία ζήτησε να διεξαχθεί επίσημη έρευνα για τον ρόλο της στη διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου της ιστορίας της Βραζιλίας. Και όπως πάντα, κάποιοι λένε πως έπραξε σωστά και κάποιοι άλλοι πως άργησε πολύ να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες της.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα