Ξαναχτύπησε ο «Ιντιάνα Τζόουνς της Τέχνης»

Βρήκε ψηφιδωτό 1.600 ετών που είχε κλαπεί από την Κύπρο

Έχει το προσωνύμιο «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της Τέχνης» και από ό,τι φαίνεται το έκανε ξανά το «θαύμα» του, καθώς ανακάλυψε ένα κλεμμένο από την Κύπρο μωσαϊκό 1.600 ετών.

Ο λόγος για τον Ολλανδό, Άρθουρ Μπραντ, ο οποίος έφτασε στα ίχνη του σπουδαίου αυτού ψηφιδωτού σε διαμέρισμα στο Μονακό και το παρέδωσε στην κυπριακή πρεσβεία στη Χάγη την Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα βυζαντινό ψηφιδωτό, το οποίο απεικονίζει τον Άγιο Μάρκο και είχε κλαπεί τη δεκαετία του 1970 από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς, 105 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λευκωσίας.

Ο Μπραντ πέρασε δύο χρόνια αναζητώντας το κλεμμένο έργο σε όλη την Ευρώπη και τελικά το εντόπισε στην κατοχή μίας οικογένειας Βρετανών στο Μονακό.

«Είχαν αγοράσει “καλή τη πίστει” το έργο εδώ και πάνω από 40 χρόνια», ανέφερε ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τρομοκρατήθηκαν όταν ανακάλυψαν ότι ήταν ένας καλλιτεχνικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας που είχε κλαπεί από την εκκλησία της Κανακαριάς μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», σημείωσε.

Η φήμη του Μπραντ που ανακαλύπτει χαμένα καλλιτεχνήματα, έφτασε στο απόγειό της το 2015 όταν ανακάλυψε τα Άλογα του Χίτλερ, δύο μπορύτζινα αγάλματα που κοσμούσαν την είσοδο της Καγκελαρίας επί των ημερών του Γερμανού δικτάτορα.

Για δεκαετίες, τα χάλκινα αγάλματα, έργα του ναζιστή καλλιτέχνη, Γιόζεφ Τόρακ, είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης από τη χρονιά που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και βρέθηκαν σε αποθήκη στη Ρηνανία – Παλατινάτο.

Σχετικά άρθρα