«Ξεχασμένα» εισοδήματα 4,5 δισ. ευρώ!

Περίπου 70.000 φορολογούμενοι «θυμήθηκαν» τι έχουν

Ο τουρισμός και οι φόροι από την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων ζέσταναν τα δημόσια ταμεία τον περασμένο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα οι εισπράξεις από το ΦΠΑ λόγω του τουρισμού αλλά και η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων τόνωσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασαν τον μηνιαίο στόχο κατά 200 εκατ. ευρώ.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι υπάρχει ανησυχία για τα τελωνειακά έσοδα και κυρίως για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνικών προϊόντων και ΦΠΑ καθώς υπολογίζεται ότι είναι κάτω κατά 600 εκατ ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους που δεν είναι άλλες από την πληρωμή των δύο τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Στην ενίσχυση των εσόδων του Αυγούστου συνέβαλαν:

**Η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ λόγω του τουρισμού αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την πραγματοποίηση χιλιάδων ελέγχων σε καθημερινή βάση σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά. Μάλιστα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση έως το τέλος του έτους.

**Οι εισπράξεις από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών καθώς περίπου 70.000 φορολογούμενοι έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της εφορίας και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει 4,5 δισ. ευρώ «ξεχασμένα» εισοδήματα και το εισπραχθέν ποσό ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στο τέλος του μήνα.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα