Ξεκίνησε η απάντληση καυσίμων στον Σαρωνικό

Παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι βύθισης του δεξαμενόπλοιου

Ξεκίνησε η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης «Όμιλος Επιχειρήσεων Σπανόπουλος» Μιχάλης Σπανόπουλος επεσήμανε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη.

Πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων.

Όπως τόνισε, «το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει καθίσει σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες. Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες. Ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. Ο καιρός επηρεάζει και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας».

Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε για άγνωστο λόγο την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό Κόλπο, προκαλώντας τεράστια πετρελαιοκηλίδα που από διαρροή μαζούτ.

Μετά τη Σαλαμίνα που δέχτηκε το πρώτο κύμα του πετρελαίου που διέρρευσε από το βυθισμένο πλοίο, «μαύρισε» η Πειραϊκή και εν συνεχεία η παραλία σε Άγιο Κοσμά και Καλαμάκι, ενώ η ρύπανση έφτασε μέχρι την παραλία της Γλυφάδας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή για την επέκτασή της.

Το θέμα της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα έχει ξεσηκώσει θύελλα επικρίσεων κατά της κυβέρνησης για ολιγωρία, τόσο από την αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, όσο και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου ενώ ήταν αγκυροβολημένο, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, στον Σαρωνικό Κόλπο.

πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα