Ξέμεινε από ρευστό η Ρωσία

Οι λύσεις που εξετάζουν στην Μόσχα

Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, το εφεδρικό ταμείο της Μόσχας έχει «πιάσει πάτο», μετά την «κατρακύλα» του πετρελαίου. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, τα αποθέματα «έκτακτης ανάγκης» συρρικνώθηκαν στα 32,2 δις δολάρια τον Σεπτέμβριο, από 91,7 δισ. δολάρια που ήταν πριν από δύο χρόνια –πριν ξεκινήσει η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έως το τέλος του έτους τα αποθεματικά θα έχουν υποχωρήσει στα 15 δισ. δολάρια –γεγονός που έχει ήδη σημάνει συναγερμό στο Κρεμλίνο. «Με τον σημερινό ρυθμό, το εφεδρικό ταμείο θα αδειάσει έως τα μέσα του 2017, ίσως να κρατήσει και λίγους μήνες ακόμη», σημειώνει στο CNN Money ο Ondrej Schneider, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance.

AdTech AdΤο εφεδρικό ταμείο χρησιμοποιείται για να καλύπτει προσωρινά ελλείμματα του προϋπολογισμού, τα οποία οφείλονται κυρίως στα μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο ή και το φυσικό αέριο. Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας καταρτίζεται στη βάση της τιμής του πετρελαίου στα 50 δολάρια/βαρέλι και οποιαδήποτε πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο δημιουργεί «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά, η τιμή του πετρελαίου για το πρώτο οκτάμηνο του 2016 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 43 δολάρια/βαρέλι. Αυτή τη στιγμή, από τον «μαύρο χρυσό» προέρχεται το 37% των δημόσιων εσόδων της Μόσχας, έναντι 50% που ήταν πριν από μία διετία – είχε η τιμή του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια/βαρέλι.

Το Κρεμλίνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση που το εφεδρικό ταμείο αδειάσει, θα αναγκαστεί να στραφεί στο ταμείο κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο διαθέτει κεφάλαια άνω των 70 δισ. δολαρίων. Βέβαια, το συγκεκριμένο ταμείο δεν προορίζεται για την κάλυψη των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό, αλλά για την πληρωμή των μελλοντικών συντάξεων και επενδυτικά έργα μεγάλης κλίμακας.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Schneider, τα στοιχεία ενεργητικού του ταμείου πρόνοιας δεν είναι εξίσου ρευστοποιήσιμα και ίσως είναι τεχνικά αδύνατον η κυβέρνηση να αντλήσει απευθείας τα κεφάλαια που χρειάζεται από αυτό.

Σχετικά άρθρα