Ξενυχτάτε χωρίς λόγο;

Διαβάστε τους κινδύνους που κρύβει το αδικαιολόγητο ξενύχτι

Ξενυχτάτε τακτικά είτε λόγω του ότι παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές είτε λόγω του ότι σας αρέσει να διασκεδάζετε με καλή μουσική και φίλους;

Σας προτείνουμε να το σκεφτείτε διπλά την επόμενη φορά που θα θελήσετε κάτι τέτοιο και αυτό, διότι ο ύπνος είναι τόσο πολύτιμος, όσο και η τροφή που πρέπει να καταναλώσετε καθημερινά για να γεμίσετε ενέργεια και να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας.

Ενας καλός ύπνος πρέπει να είναι όχι μόνο αρκετός από άποψη ωρών, αλλά και ποιοτικός, δηλαδή να μην διακόπτεται και διαταράσσεται, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός.

Από την άλλη πλευρά το ξενύχτι, δρα καταστροφικά ως προς τα οφέλη του ύπνου στη σωματική και ψυχική επίσης υγεία.

Το μυαλό καθημερινά συγκεντρώνει εκατοντάδες πληροφορίες που μετά προσπαθεί να επεξεργαστεί και να κρατήσει στη μνήμη. Εδώ συμβάλλει ο ύπνος που βοηθάει στην καλή μνήμη και βοηθάει να συγκρατηθεί όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την ανατομία του ύπνου, η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες κυμάτων, αλλά στο στάδιο REM, ο εγκέφαλος ενσωματώνει τις νέες αναμνήσεις με τις παλιές.

Πρακτικά έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίζετε καταστάσεις και πρότυπα και να μπορείτε να λύνετε προβλήματα.

Μια νύχτα με ελάχιστο ύπνο έχει ως αποτέλεσμα την κακή ενέργεια και διάθεση, την αύξηση του στρες και του άγχους, ενώ μπορεί να σας κάνει ακόμα και οξύθυμους.

Ο εγκέφαλος είναι γεμάτος από τοξικά μόρια που συσσωρεύονται εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ο ρόλος του καλού και ποιοτικού ύπνου είναι να τον «καθαρίσει» και να τον απαλλάξει από αυτές.

Λιγότερος ύπνος σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς επιπτώσεις στο μεταβολισμό και αύξηση του σωματικού βάρους σταδιακά, μειώνοντας τα επίπεδα της λεπτίνης, αλλά και της αυξητικής ορμόνης, καθώς και παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Η ανεπάρκεια του οδηγεί επίσης στην έλλειψη αποφασιστικότητας, λόγω της αύξησης των φυσικών παυσίπονων όπως η ντοπαμίνη, κάτι που σας ωθεί σε λιγότερο ωφέλιμες αποφάσεις.

Εκτός από το γεγονός ότι θα αισθάνεστε κούραση, το ίδιο αποτέλεσμα θα φαίνεται και προς τα έξω στον περίγυρο σας , λόγω των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια που αλλοιώνουν την όμορφη εικόνα σας.

Η στέρηση ύπνου μειώνει επίσης την ικανότητα σας να αξιολογήσετε κοινωνικές καταστάσεις, καθώς επηρεάζει τον εγκεφαλικό φλοιό.

πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα