Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις εκρήξεις

Σύμφωνα με τις Κινεζικές αρχές

Οι αρχές δίνουν μάχη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, ενώ δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν με ακρίβεια όλες τις χημικές ουσίες

Τους 104 φτάνουν σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό οι νεκροί των δύο τεράστιων εκρήξεων που ισοπέδωσαν τη βιομηχανική ζώνη της πόλης Τιαντζίν στη βορειανατολική Κίνα, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προανήγγειλε αλλαγές σε ό,τι αφορά την πρόληψη των εργατικών δυστυχημάτων.
Σε γραπτή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σήμερα Σάββατο, ο πρόεδρος της χώρας αναγνώρισε ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τζιαντζίν και μία σειρά βιομηχανικών δυστυχημάτων που σημειώθηκαν πρόσφατα έχουν «φέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά κενά στον τομέα την ασφάλειας της εργασίας» και ότι η χώρα πρέπει να «αντλήσει βαθιά διδάγματα».

Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν νωρίτερα σήμερα στην εκκένωση της ζώνης περιμετρικά της περιοχής του δυστυχήματος, λόγω των φόβων που υπήρχαν για διαρροή τοξικών χημικών ουσιών.
Τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, οι αρχές συνεχίζουν να δίνουν μάχη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, ενώ δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν με ακρίβεια όλες τις χημικές ουσίες που είχαν αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι τουλάχιστον 700 τόνοι κυανιούχου νατρίου βρίσκονταν στις αποθήκες και ότι ίχνη αυτής της υψηλά τοξικής ουσίας έχουν ανακαλυφθεί στο νερό της περιοχής. Η αστυνομία από την πλευρά της για πρώτη φορά επιβεβαίωσε την παρουσία της φονικής αυτής ουσίας στον τόπο της τραγωδίας.

Σε μια ενθαρρυντική είδηση, ένας 50χρονος άνδρας διασώθηκε αφού εντοπίστηκε σε απόσταση 50 μέτρων από την ζώνη της έκρηξης, μετέδωσε το Xinhua. O άνδρας είχε υποστεί εγκαύματα στην αναπνευστική οδό, η κατάσταση ωστόσο της υγείας του είναι σταθερή αφού επιβίωσε τρία 24ωρα εντός ενός εμπορευματοκιβωτίου θαλάσσιων μεταφορών, γνωστοποίησαν το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV και το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Στο μεταξύ σε απόγνωση βρίσκονται οι συγγενείς των πυροσβεστών που αγνοούνται. Στο περιθώριο μιας συνέντευξης τύπου των τοπικών αρχών, οι οικογένειες των πυροσβεστών που θεωρούνται αγνοούμενοι εξέφρασαν σήμερα την οργή τους και την αγωνία τους, ενώ κατηγόρησαν τις αρχές ότι σιωπούν μπροστά στο πραγματικό εύρος της καταστροφής.

«Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση, η κυβέρνηση δε μας μιλά, μας έχουν εγκαταλείψει στην άγνοια» φώναξε μία γυναίκα, την οποία απομάκρυναν με τη βία οι αστυνομικοί.

Μεταξύ των θυμάτων, τα μέλη των ομάδων διάσωσης έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα καθώς τουλάχιστον 21 πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί. Επιπλέον, 722 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 52 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές. 6.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των εκρήξεων.

πηγή: voria.gr

Σχετικά άρθρα