Ξεπέρασαν τους 60.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης

Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 60.000 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις στη Λέσβο φτάνουν τις 143, ενώ στη Χίο τις 40, εντείνοντας το πρόβλημα των ήδη επιβαρημένων δομών φιλοξενίας των δύο νησιών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η Λέσβος υπερβαίνει τη χωρητικότητα των hotspots κατά 2.160 άτομα, ενώ η Χίος φιλοξενεί αριθμό προσφύγων τριπλάσιο των δυνατοτήτων της. Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 13.171, ενώ 7.850 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός δομών φιλοξενίας.

Στο πλαίσιο αυτό, την ενεργό συμμετοχή των φορέων της αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος ζήτησε χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε., Χρήστο Στυλιανίδη, παρουσία του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη.

Αφορμή για τη διατύπωση αυτού του αιτήματος, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, ήταν οι εξαγγελίες του κ. Στυλιανίδη για παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης, ύψους 115 εκατ. ευρώ, στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα γι’ αυτό το θέμα. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, όσοι πόροι έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έχουν δοθεί, είτε στην κυβέρνηση, είτε σε ΜΚΟ και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις ανάγκες για την υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, δεν έχουν τύχει της παραμικρής υποστήριξης. Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί», όπως ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. και να μην έρθουν άλλοι, του χρόνου θα είναι 100,000 με τους ρυθμούς που αναπαράγονται

Comments are closed.