Ξεπέρασε κάθε όριο ο Ερντογάν

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί και πάλι την Ελλάδα, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την εθνική εορτή της 30ής Αυγούστου για την καταστροφή της Σμύρνης στην Τουρκία, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις απευθυνόμενος μάλιστα στους λαούς Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε Μητσοτάκη και Μακρόν «μη ικανούς» και διερωτήθηκε αν «οι δύο λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με την Τουρκία». «Προκαλούμε! Αυτή που υψώνουν ανάστημα απέναντι μας είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με εμάς; Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πληρώσει λόγω των μη ικανών διοικητών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Τις απειλές που δεχόμαστε προστέθηκαν κι αυτές που δεχόμαστε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε στην αμυντική μας βιομηχανία και στο προσωπικό μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα την Κυριακή στο μήνυμα προς τον λαό του για τη Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε:

«Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο, που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα, ήταν οι ίδιοι εισβολείς. Ακριβώς όπως το έθνος μας έφερε τον αγώνα για τη σωτηρία στη νίκη, παρά την απουσία και την δυνατότητα, σήμερα, δεν θα διστάσει ποτέ να απογοητεύσει τις φιλοδοξίες και τις κινήσεις που έχουν στόχο να φέρουν όρους της συνθήκη των των Σεβρών, μέσα στην Μπλε Πατρίδα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας σε αυτό το θέμα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη».

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μαυσωλείο του Κεμάλ: «Η Τουρκία, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα σκύψει το κεφάλι της στις πρακτικές απειλών, εκβιασμών που στόχο έχουν την εξόντωση. Θα συνεχίσει η χώρα μας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της που προκύπτουν απο το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες».

Τον… χαβά του, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν -όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open την Κυριακή- που δείχνει να μην πτοείται από τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων και την προοπτική κυρώσεων κατά της ετοιμόρροπης τουρκικής οικονομίας. Μέσω του Τσαβούσογλου απειλεί ότι θα παρατείνει έως τον Νοέμβριο τις «βόλτες» του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι συντηρούν το πολεμικό κλίμα ανασύροντας και το casus belli σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Η Αθήνα στο μεταξύ εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στο διπλωματικό πεδίο την ώρα, που φροντίζει να καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως θα προασπίσει με κάθε διαθέσιμο μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σχετικά άρθρα