26.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Xιλιάδες Σουηδοί τοποθετούν microchips στo σώμα τους

Εκατοντάδες άνθρωποι στη Σουηδία, έχουν εισάγει στο σώμα τους microchips, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς σκοπούς αλλά και ως πιστωτική κάρτα, για ανέπαφες πληρωμές.

Μόλις το chip βρίσκεται κάτω από το σώμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μην χάσεις την κάρτα σου, ενώ εξαλείφει πλήρως την ανάγκη μεταφοράς του πορτοφολιού. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η μεταφορά ενός microchip στο σώμα, φαντάζει ως κάτι δυσάρεστο και όχι τόσο πρακτικό.

Πολλοί έχουν υποστηρίξει, ότι το ισχυρό κράτος πρόνοιας της Σουηδίας, μπορεί να είναι η αιτία αυτής της τάσης. Αλλά στη πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο περίπου 3.500 Σουηδοί έχουν τοποθετήσει microchips είναι πιο περίπλοκοι από ότι νομίζετε. Το φαινόμενο αντανακλά, τις μοναδικές συνθήκες biohacking που επικρατούν στην Σουηδία. Αν ξεφύγουμε από την επιφανειακή ματιά, η αγάπη της Σουηδίας με την ψηφιακή ζωή, επεκτείνεται πολύ πιο μακριά από αυτά τα microchips.

Ο όρος biohackers, αναφέρεται σε αυτούς τους ερασιτέχνες βιολόγους που διεξάγουν πειράματα στην βιοϊατρική, εκτός των παραδοσιακών ινστιτούτων, όπως πανεπιστήμια, φαρμακευτικές εταιρείες κ.α. Επιπλέον το Biohacking θεωρείται πολιτισμός και μάλιστα ένας διαφορετικός πολιτισμός, με πολλές υποομάδες, η κάθε μια με τα δικά της ενδιαφέροντα, με τους δικούς της στόχους και τις δικές της ιδεολογίες. Αλλά εντός αυτής της διαφορετικότητας, υπάρχουν δυο κύριες ομάδες, οι αποκαλούμενοι wetware hackersκαι οι διανθρωπιστές.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, πρόκειται για χομπίστες βιολόγους, οι οποίοι δημιουργούν εξοπλισμό εργαστηρίου από οικιακά σκεύη. Διεξάγουν την λεγόμενη λιτή επιστήμη, όπου προσπαθούν να βρούν φθηνές λύσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των ανθρώπων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Διεξάγουν όμως και πιο «παιχνιδιάρικα» πειράματα, όπου τροποποιούν γενετικά τα φυτά για να φοσφωρίζουν.

Η άλλη κατηγορία, περιλαμβάνει τους διανθρωπιστές που εστιάζουν στη βελτίωση του ανθρώπινου σώματος, με το στόχο μακροπρόθεσμα να είναι η βελτίωση της ανθρώπινης φυλής. Μόνο αν βελτιώσουμε τον εαυτό μας και ξεφύγουμε από τα βιολογικά όρια, θα μπορέσουμε, εμείς οι άνθρωποι να ανταγωνιστούν την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον.

Η διαφορετικότητα των ομάδων του biohacking, αντανακλά τις διαφορετικές κοινωνίες και τους πολιτισμούς μέσα στους οποίους αναπτύσσονται. Για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι, διαφέρουν από εκείνους της Βόρειας Αμερικής. Οι ομάδες της Βορείου Αμερικής, ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις καθιερωμένες πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης. Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη πλευρά, εστιάζουν στην εξεύρεση τρόπων βοήθειας των ανθρώπων που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αλλά οι ομάδες biohacking της Σουηδίας, διαφέρουν από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αποτελούν μέρος των διανθρωπιστών και είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εισάγει τα NFC chips κάπου μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σε χιλιάδες Σουηδούς. Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς microchips που έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, για την παρακολούθηση ζώων και δεμάτων.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με τους Σουηδούς;

Γιατί λοιπόν οι Σουηδοί, είναι τόσο πρόθυμοι να βάλουν microchips στο σώμα τους;  Μια θεωρία που προτείνεται είναι ότι οι ίδιοι είναι πιο πρόθυμοι να διαμοιραστούν προσωπικές πληροφορίες, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο δομείται το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.  Αυτός ο μύθος του αφελούς Σουηδού, που εμπιστεύεται την κυβέρνηση, είναι υπερβολή. Αν και αποτελεί μέρος της εξήγησης, στη πράξη δεν είναι όλη η αλήθεια. Περισσότερο πιστευτό, είναι το γεγονός ότι στη Σουηδία έχουν ισχυρή πίστη στη θετική προοπτική της τεχνολογίας.

Τις προηγούμενες δυο δεκαετίες, η κυβέρνηση είχε επενδύσει σημαντικά ποσά στις τεχνολογικές υποδομές. Η Σουηδική οικονομία βασίζεται κυρίως στις ψηφιακές υπηρεσίες και στις ψηφιακές τεχνολογικές καινοτομίες. Και είναι μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο στη δημιουργία και στην εξαγωγή ψηφιακών προϊόντων. Υπηρεσίες, όπως το Spotify και το Skype έχουν ιδρυθεί εκεί.

Η πεποίθηση στην ψηφιακή τεχνολογία και η εμπιστοσύνη στην προοπτική της, έχει επηρεάσει σημαντικά την Σουηδική κουλτούρα. Στη πράξη, η Σουηδία, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ιδεολογίας των διανθρωπιστών. Επομένως, αν και αρχικά κάποιος μπορεί να σοκαριστεί με την τάση των Σουηδών να τοποθετούν microchips στο σώμα τους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία, για να εξετάσουμε πιο βαθιά την στενή σχέση των ανθρώπων αυτής της χώρας με οτιδήποτε ψηφιακό.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα