Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Είπαν το «ναι» οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης

Τη συμφωνία υπερψηφίσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής καθώς επίσης και της Ελληνικής Λύσης.

Με 191 «Ναι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Ειδικότερα, τη συμφωνία υπερψηφίσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής καθώς επίσης και της Ελληνικής Λύσης. «Όχι» είπαν 109 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Με τη Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε και ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Είχε προηγηθεί ένα κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ποτέ άλλοτε μια ισχυρή σύμμαχος δε βρέθηκε εγγυητής επί του πεδίου και αν χρειαστεί «εν όπλοις». Όπως είπε πρόκειται για μια συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. «Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται σήμερα ενώπιον της Βουλής καθιστώντας και τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική γιατί η ψήφιση του θα σημαίνει πολλά για τη θωράκιση της πατρίδα μας στη Μεσόγειο και ταυτόχρονα το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αλλά και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού», σημείωσε.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αγοράζετε φρεγάτες, σαν να αγοράζετε γραβάτες». «Συναίνεση στο λάθος δε θα δώσουμε», δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει τη Συμφωνία για τη Στρατηγική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δε λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα